időjárás 1°C Barbara, Borbála 2021. December 4.
logo

Az év bejglije 2021 - íme az idei győztesek

Forrás: Mindmegette
2021.11.25. 16:41

A tavaly debütált Év Bejglije versenyre „Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni.

A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette a tavaly debütált Év Bejglije versenyt, amelyre „Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni, és kategóriánként hirdettek arany-, ezüst- és bronzérmest a neves szaktekintélyekből és ismert személyiségekből álló zsűri – derül ki a mindmegette.hu cikkéből.

Az Cukrász Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.

Illusztráció (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett.

„Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre.
Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.

Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén is összesen 56 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből és ismert személyiségekből álló zsűri.

A ZSŰRI TAGJAI VOLTAK:

  • Andrész Zoltán cukrászmester, az Andrész cukrászdák tulajdonosa
  • Auguszt József cukrászmester, a Fény utcai Auguszt Cukrászda tulajdonosa
  • Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga
  • Karl Zsolt cukrászmester, a dunaharaszti Karl Cukrászda tulajdonosa, a tavalyi verseny többszörös díjazottja
  • Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke
  • Mészáros Gábor cukrászmester, a szombathelyi Mészáros Cukrászda tulajdonosa
  • Nándori László cukrászmester, a budapesti Nándori Cukrászda tulajdonosa
  • Sznopek Veronika, a Mestercukrász - Az édesszájú Konyhafőnök televíziós show nyertese
  • Varga Margit - a korábbi Zazzi Cukrászda társtulajdonosa és vezető cukrásza

Az Ínyenc kategóriában számos különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek. Kedvelt volt a pisztácia, a mogyoró, a kesudió, a marcipán, az aszalt szilva és szilvalekvár, de előfordult a körte, a napraforgó, a fenyőmag, a sütőtök, a mangó és a vörösbor is a felhasznált alapanyagok között. Íme a versenyeredmények:

HAGYOMÁNYOS DIÓS KATEGÓRIÁBAN:

  • Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Simon Andrea, Trattoria di Sophia - Budapest
  • Ezüstérmes: Pass Szilvia, Aranyalma Cukrászda - Székesfehérvár
  • Bronzérmes: Kiss Zoltán és Kiss Dániel, Kiss Cuki - Lajosmizse

HAGYOMÁNYOS MÁKOS KATEGÓRIÁBAN:

  • Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Szurgent Péter, Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda - Budapest
  • Ezüstérmes: Németh Béla, Sütibolt - Keszthely
  • Bronzérmes: Kara József Zoltánné, Erika Cukrászda - Kesztölc

ÍNYENC KATEGÓRIÁBAN:

  • Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Advent Gyöngye - Urbán Ildikó, Ildikó Cukrászda - Szarvas
  • Ezüstérmes: Napos Körte bejgli – Berecz Attila, Máksüti Kézműves Cukrászda, Piliscsaba
  • Bronzérmes: Karamellizált almás, sütőtökös bejgli – Rus Annamária, Békés Kitti, Fodor Ibolya, Virág Cukrászda - Érd

A LEGMAGASABB PONTSZÁMOT ELÉRŐ BEJGLINEK JÁRÓ AUGUSZT ELEMÉR KÜLÖNDÍJ NYERTESE:

Advent Gyöngye - Urbán Ildikó, Ildikó Cukrászda - Szarvas.

Az Év Ínyenc Bejglije, az Advent Gyöngye hagyományos pozsonyi tésztával készült, töltelékébe pedig mandulás franzsipán, Irsai pálinkába áztatott apróra vágott vörösáfonya, valamint pirított és őrölt fekete szezámmag került, egy csipetnyi fahéjjal megfűszerezve.