Íme a titok: így lesz igazán omlós a hókifli

Akár dióval, akár gesztenyével, akár lekvárral van töltve, a hókifli egyértelműen a karácsony egyik sztárja!

null

A Hír TV két műsorvezetője, Budai Ivett és Eper Márton a Mindmegette konyhájában készített szilvalekváros hókiflit, mutatjuk a tökéletes receptet videón – olvasható a mindmegette.hu cikkében.

 

A karácsonyi előkészületek egyik előfutára az aprósütemény. Ez az, ami a mikulásvirág és az adventi koszorú beszerzését követően a legelőször elkészül a konyhákban, és bízunk benne, hogy fémdobozba rejtve kihúzza karácsonyig.

 

Ennek az időszaknak az egyik nagy kedvence a hókifli, amit sokan, sokféleképpen készítenek: van, aki mandulaliszttel, van, aki lekvárral vagy dióval tölti és van, aki gesztenyével. Ami közös bennük, hogy még langyosan porcukorba forgatják őket, amitől úgy néznek ki, mint egy hófödte domboldal, amiről ez a sütemény a nevét kapta.

 

A hókifli titka nagyjából ugyanaz, mint a mézeskalácsé, néhány nap után porhanyóssá és ellenállhatatlanul finommá válik. Elkészítése macerásabb, mint azt az alapanyaglista sejtetni engedi, jól összeállított omlós tésztára és rutinos kézre van hozzá szükség. Készítésének legfőbb szabálya a villámgyorsaság és a hideg vaj. Mert a tészta állagát az adja, hogy a vaj nem olvad el teljesen a tésztában, ezáltal lesz omlós.

 

A Hír TV két műsorvezetője, Budai Ivett és Eper Márton mutatja be, náluk hogyan készül az omlós hókifli szilvalekvárral töltve.

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 7 ek porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 20 dkg tejföl
  • szilvalekvár
  • porcukor a forgatáshoz

 

Elkészítés:

  1. A hókifli elkészítéséhez a lisztet egy tálba öntjük, és hozzáadjuk a hideg vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a hideg tejfölt.
  2. A tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk vigyázva, hogy a hideg alapanyagok ne melegedjenek fel. Ezután az összegyúrt tésztát folpackba csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük.
  3. A tésztát lisztezett deszkán 1 cm vasatgságúra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral kiszaggatjuk.
  4. A kiszaggatott körök felét megkenjük szilvalekvárral, majd a töltelékre hajtjuk a körök másik felét, és kiflit formázunk belőlük.
  5. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
  6. Ezután, ha langyosra hűltek a kiflik, meghempergetük mindet a porcukorban, és tálaljuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.