Antibiotikum után ezek a legjobb probiotikus élelmiszerek

A patikában sokféle készítmény kapható, de vannak, akik idegenkednek ezektől, mondván, nem szeretnének több „gyógyszert” és inkább probitokikus ételekkel védenék emésztőrendszerük egészségét.

null

A probiotikus termékek olyan készítményeket jelentenek, amelyek az emberi szervezet számára hasznos, élő baktériumokat tartalmaznak.

Annyiban mesterségesek, hogy összetételüket meghatározzák, így az egyes gyártók termékei között persze lehetnek különbségek –  de nem gyógyszerek a szó klasszikus értelmében  – olvasható a Mindmegette cikkében.

Ezek a készítmények a bélflóra összetételét kedvezően befolyásolják, azáltal, hogy kiszorítják a káros baktériumokat, s meggátolják elszaporodásukat.

Ez nagyon fontos, főleg olyan állapotban, amikor a normál bélflóra veszélyeztetve van, mivel a bélrendszer nem csupán az emésztésért felel, hanem egy igen fontos immunszerv is, amelynek állapota kihat az egészségünkre

– mondja Kreisz Andrea dietetikus. 

Kefir

Elkészítéséhez tehéntejet oltanak be tejsavbaktériumokkal, élesztőgombákkal, és így erjesztik már több mint száz éve.

Tizenkétféle jótékony baktériumot tartalmaz, amelyek védik a bélrendszert és erősítik az immunrendszert.

Sokan nem szeretik savanykás íze miatt, de már lehet kapni ízesítetteket is, vagy nem tehéntejből, hanem kecsketejből készültet, de a tejérzékenyek növényi tejből erjesztett kefirt is beszerezhetnek. A laktózérzékenyek többsége ehet kefirt, mivel a benne lévő tejcukrot lebontják a baktériumok. 

Joghurt

A probiotikumok legismertebb forrása.

Leggyakrabban tejből, tejsűrítményből, tejszínből és tejporból készítik, de az előírások alapján savóport, tejfehérje-koncentrátumot, savófehérje-koncentrátumot, vizet, étkezési sót és kazeinkátokat is felhasználhatnak hozzá.

Vásárláskor figyelnünk kell: nem minden joghurt tartalmaz probiotikumokat! A legtöbb márka ezt a tényt jelzi is a címkéjén. A joghurtokban általában kétféle probiotikum törzs található, amik igen hatékonyak: a lactobacillusok és a bifidobaktériumok. Sajnos azonban a joghurtokból a probiotikumok nagy része elpusztul a pasztőrözés során, így sokszor a pasztőrözés után porolják ezeket a mikroorganizmusokat a termékben.

Savanyú káposzta

A savanyú káposztában sok élő kultúra található.

Ebben az esetben is figyelnünk kell vásárláskor, a legtöbb készítményben ugyanis sok az adalékanyag és mesterséges összetevő, ami miatt a probiotikumok nagy része elpusztul.

Válasszuk a nem pasztörizált változatot! A savanyú káposzta és koreai „testvére”, a kimchi immunerősítő vitaminokkal van tele, ezért a téli időszakban fogyasztásuk különösen ajánlott.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.