Ki ne vágyna egy szelet igazán foszlós, puha, és illatos békebeli kalácsra húsvét közeledtével. Ilyenkor az ember szívesen kezd kísérletezni különböző receptekkel a család legnagyobb örömére, hogy az ünnepre meglegyen „a tuti” változat. Na, de milyen a jó fonott kalács? – teszi fel a kérdést a mindmegette.hu cikke.
Könnyed, puha, nem túl édes, tartalmas, nem túl zsíros, ám de karakteres annak ellenére, hogy egyáltalán nem tolakodó. A kalács ugyanis nem csak édes, de sós ételek kísérőjeként is meg kell hogy állja a helyét. A kalácstésztát azért sem szabad agyoncukrozni, vagy vajazni, mert a túl sok cukor kinyírja az élesztőgombákat, miközben a túl sok vaj elnehezíti a tésztát. Abban az esetben, ha édes kelt tésztára vágyunk, akkor a töltelékbe jó sok cukros-vajas tölteléket kell tennünk, mert a tésztarétegek között már remekül elfér.
Van, aki fél az élesztős tésztáktól, bár ez a félelem alaptalan. Élesztővel dolgozni ugyanis meglehetősen kiszámítható, és ha az ember tudja, hogyan bánjon vele, nincs oka idegeskedni. A tészta meg fog kelni, a család pedig boldogan falja majd a puha és foszlós kalácsot reggelire is.
A kelt tészták készítésénél alapvetően három dologra kell figyelni; legyen jó az élesztő, legyen optimális a hőmérséklet, és adjuk meg a kelesztés folyamatának járó időt.
HOZZÁVALÓK:
- 65 dkg liszt
- 30 dkg tej
- 10 dkg vaj
- 2 db tojás
- 12 dkg cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 0,4 dkg só
- 1 db tojás a kenéshez
ELKÉSZÍTÉS:
- Ha élesztős tésztát készítünk, dolgozzunk meleg, huzatmentes konyhában. Melegítsünk 100 ml tejet 40 fok körüli hőmérsékletre. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen sokkal melegebb, mert 42 fok felett az élesztőgombák elpusztulnak.
- Tegyünk egy kis tálkába 1 evőkanállal a lisztből, egy kiskanállal a cukorból, morzsoljuk bele az élesztőt és keverjük el alaposan a langyos tejjel. Tegyük félre meleg helyre és hagyjuk pihenni 20 percig, amíg felfut.
- Mindeközben öntsük a többi hozzávalót egy keverőtálba. A vaj legyen puha, a maradék tej langyos. Ha szeretnénk, tehetünk a tésztába kevés fahéjat, vagy reszelt citromhéjat is.
- Öntsük a tálba a felfuttatott élesztőt és gyúrjuk össze alaposan nagyjából 10 perc alatt. Ezután takarjuk le, tegyük félre meleg helyre, és körülbelül 1,5 óra alatt kelesszük a duplájára. 40 perc után kezdjük figyelni, hogy áll a tészta, mert a kelesztés sebessége nagyban függ a konyha hőmérsékletétől is.
- Borítsuk a megkelt tésztát munkalapra, majd gyúrjuk át alaposan. Vágjuk a tésztát három, négy, vagy hat egyenlő darabra attól függően, hány ágú fonatot szeretnénk.
- Sodorjunk a tésztából egyforma átmérőjű és hosszúságú rudakat, majd fonjuk őssze.
- Tegyük a fonatot sütőpapírral bélelt sütőlapra, takarjuk le, és nagyjából 45 perc alatt kelesszük a duplájára.
- Melegítsük a sütőt 170 fokra légkeverés módban, közben pedig kenjük át a kalácsot a felvert tojással.
- Tegyük a sütőbe és süssük aranybarnára 20-25 perc alatt. Fogyasztás előtt várjuk meg, míg langyosra hűl.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)