Így lesz tökéletesen finom és foszlós az ünnepi fonott kalács

Nincs húsvét kalács nélkül! Na, de milyen a jó fonott kalács? Segítünk.

null

Ki ne vágyna egy szelet igazán foszlós, puha, és illatos békebeli kalácsra húsvét közeledtével. Ilyenkor az ember szívesen kezd kísérletezni különböző receptekkel a család legnagyobb örömére, hogy az ünnepre meglegyen „a tuti” változat. Na, de milyen a jó fonott kalács? – teszi fel a kérdést a mindmegette.hu cikke.

 

Könnyed, puha, nem túl édes, tartalmas, nem túl zsíros, ám de karakteres annak ellenére, hogy egyáltalán nem tolakodó. A kalács ugyanis nem csak édes, de sós ételek kísérőjeként is meg kell hogy állja a helyét. A kalácstésztát azért sem szabad agyoncukrozni, vagy vajazni, mert a túl sok cukor kinyírja az élesztőgombákat, miközben a túl sok vaj elnehezíti a tésztát. Abban az esetben, ha édes kelt tésztára vágyunk, akkor a töltelékbe jó sok cukros-vajas tölteléket kell tennünk, mert a tésztarétegek között már remekül elfér.


Van, aki fél az élesztős tésztáktól, bár ez a félelem alaptalan. Élesztővel dolgozni ugyanis meglehetősen kiszámítható, és ha az ember tudja, hogyan bánjon vele, nincs oka idegeskedni. A tészta meg fog kelni, a család pedig boldogan falja majd a puha és foszlós kalácsot reggelire is.

A kelt tészták készítésénél alapvetően három dologra kell figyelni; legyen jó az élesztő, legyen optimális a hőmérséklet, és adjuk meg a kelesztés folyamatának járó időt.

 

HOZZÁVALÓK:

  • 65 dkg liszt
  • 30 dkg tej
  • 10 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 12 dkg cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 0,4 dkg só
  • 1 db tojás a kenéshez

 

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Ha élesztős tésztát készítünk, dolgozzunk meleg, huzatmentes konyhában. Melegítsünk 100 ml tejet 40 fok körüli hőmérsékletre. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen sokkal melegebb, mert 42 fok felett az élesztőgombák elpusztulnak.
  2. Tegyünk egy kis tálkába 1 evőkanállal a lisztből, egy kiskanállal a cukorból, morzsoljuk bele az élesztőt és keverjük el alaposan a langyos tejjel. Tegyük félre meleg helyre és hagyjuk pihenni 20 percig, amíg felfut.
  3. Mindeközben öntsük a többi hozzávalót egy keverőtálba. A vaj legyen puha, a maradék tej langyos. Ha szeretnénk, tehetünk a tésztába kevés fahéjat, vagy reszelt citromhéjat is.
  4. Öntsük a tálba a felfuttatott élesztőt és gyúrjuk össze alaposan nagyjából 10 perc alatt. Ezután takarjuk le, tegyük félre meleg helyre, és körülbelül 1,5 óra alatt kelesszük a duplájára. 40 perc után kezdjük figyelni, hogy áll a tészta, mert a kelesztés sebessége nagyban függ a konyha hőmérsékletétől is.
  5. Borítsuk a megkelt tésztát munkalapra, majd gyúrjuk át alaposan. Vágjuk a tésztát három, négy, vagy hat egyenlő darabra attól függően, hány ágú fonatot szeretnénk.
  6. Sodorjunk a tésztából egyforma átmérőjű és hosszúságú rudakat, majd fonjuk őssze.
  7. Tegyük a fonatot sütőpapírral bélelt sütőlapra, takarjuk le, és nagyjából 45 perc alatt kelesszük a duplájára.
  8. Melegítsük a sütőt 170 fokra légkeverés módban, közben pedig kenjük át a kalácsot a felvert tojással.
  9. Tegyük a sütőbe és süssük aranybarnára 20-25 perc alatt. Fogyasztás előtt várjuk meg, míg langyosra hűl.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.