A túró igazán sokoldalúan felhasználható élelmiszer: ehetjük gyümölccsel, paradicsommal, granolával, adhatjuk salátákhoz, készíthetünk belőle mártogatóst, körözöttet, süthetünk vele – ezért is lehet kellemetlen, ha sütés/főzés előtt jövünk rá, hogy elfelejtettünk venni – olvasható a Mindmegette cikkében. A jó hír az, hogy viszonylag sok túró-alternatíva létezik. A recepttől függ, hogy melyik működik jól, hiszen például a süteményben használt helyettesítő nem biztos, hogy jó lesz a lasagnához vagy más sós ételhez.
Ricotta sajt
A legjobb megoldás akár sós, akár édes ételben kell helyettesíteni a túrót. Kicsit krémesebb és könnyebben kenhető a túrónál, íze enyhén édes. A ricotta egy olasz sajt, amely más sajtok, például a mozzarella vagy a provolone gyártása során keletkezett savómaradványból készül. Több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint a túró, viszont kevesebb benne a cukor és a nátrium. Könnyű, puha textúrája kiváló helyettesítővé teszi a lasagna, a cannelloni és más típusú tésztákban. Adhatjuk süteményekhez, édes ételekhez is. Használjunk ugyanannyi ricottát, minta receptben előírt túró mennyisége.
Cottage cheese
Nagyon hasonlít a túróhoz, de valójában egy friss sajt, ami bár oltóanyaggal készül, nem erjesztett, nem érlelt. Érdekessége, hogy egy speciális eljárásnak köszönhetően a készítés során a tejből apró gömböcskék, sima felületű kis göbök állnak össze. Íze selymesebb, mint a túróé, miközben nem krémes. Laktózérzékenyek nem fogyaszthatják. 100 g túrót 100 g cottage cheese-el helyettesíthetünk. Édes és sós ételekben is remek helyettesítője a túrónak. Azzal számoljunk, hogy krémesítése nem egyszerű, főleg olyan ételeknél működik jó helyettesítőként, ahol rögös túrót használnánk.
A teljes cikk IDE kattintva olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)