A bacon a sertés bőr nélküli, kicsontozott császárszalonna részéből készül. Gyorspácolt vagy hagyományos pácolással készült terméket vásárolhatunk, nyers vagy főtt változatban – olvasható a Mindmegette cikkében.
Szeretjük, mert finom és sokoldalúan felhasználható: fogyaszthatjuk reggelire önmagában vagy tojással, dúsíthatjuk vele a salátákat, egy-egy szelettel feldobhatjuk az unalmas szendvicseket, hússal vagy zöldséggel kombinálva köretként is kiváló.
Az egyszerre édes, sós és füstös íz tartalmasabbá, izgalmasabbá teszi az ételeket. Már a sült szalonna illata is elég ahhoz, hogy megéhezzünk...
Ennek ellenére sokszor előfordul, hogy egy nagyobb csomag szalonna nem fogy el egyszerre. (Egyes gyártók már visszazárható csomagolásban hozzák forgalomba a bacont, ami megkönnyíti a tárolást.) Nézzük, mit tehetünk, hogy ne kelljen kidobni a nemcsak finom, hanem sajnos elég boros árú szalonnát!
Hogyan tároljuk a szalonnát?
Ha előre csomagolt, nyers bacont vásárolunk, a lejártai idő szerepel a csomagoláson. A bontatlan szalonnát ajánlatos eddig a dátumig elfogyasztani. Felbontása után egy hétig áll még el a hűtőben. Amennyiben a bacont hentesnél vettük, általában 2 hétig tárolhatjuk a hűtőben, felhasználása addig biztonságos.
A megmaradt főtt szalonna 4-5 napig áll el a hűtőben. A legjobb, ha légmentesen záródó üvegedényben tároljuk, mert így a műanyag edény nem veszi át a füstös illatot. A szeletek közé rétegezzünk papírtörlő csíkokat! Ha ez a lépés kimarad, a zsír megszilárdul, amitől a szalonnaszeletek összeragadnak.
A boltban vásárolt, bontatlan főtt szalonnát a lejárati dátumig tárolhatjuk a hűtőben, felbontás után pedig 5-14 napon belül ajánlott felhasználni.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)