Az igazán jó mille-feuille [ejtsd: mill föj] mindent tud, amit egy tökéletes desszertnek tudnia kell: könnyű, krémes, ropogós, gyönyörű – és persze ellenállhatatlanul finom! Egyáltalán nem új találmány, sőt!
Az első receptleírás – amely a ma ismert változatokhoz igen hasonló – 1651-ből maradt fenn, a François Pierre La Varenne nevéhez köthető, a kora újkori francia konyha alapművének számító szakácskönyvben (a címe nem más, mint Le cuisinier françois, avagy A francia konyha).
Azt persze nem őrizte meg a hagyomány, hogy valóban ki és mikor készítette először – olvasható a Mindmegette cikkében.
A mille feuille világkarrierje azonban bő két évszázaddal később kezdődött, amikor Marie-Antoine Carême, akit „a szakácsok királya, a királyok szakácsaként” szokás emlegetni, megújította és elkészítette ezt a finomságot a 19. században.
Aztán sokfelé és sokféle formában kezdték cukrászok, ügyes háziasszonyok is készíteni, és majd’ mindenütt kialakult a mille-feuille-jel rokonságban álló saját, nemzeti ízléshez közel álló variáció – természetesen saját névvel.
Bonyolultabb és egyszerűbb formái ma már túlzás nélkül állítható, hogy világszerte népszerűek.
A teljes cikk IDE kattintva olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)