időjárás 14°C Ferenc 2023. október 4.
logo

Megfizethető helyettesítők drága élelmiszerek helyett

Forrás: Mindmegette
2022.08.08. 09:09
borítókép

Egyre több különleges, az átlagostól akár nem kevéssel drágább alapanyagot használunk főzés során.

Bor helyett

Akár vörösbor, akár fehér bor kell az ételbe, nem biztos, hogy van otthon olyan, amit szívesen feláldoznánk főzéshez – olvasható a Mindmegette cikkében. Persze főzés közben és utána el lehet kortyolgatni a felbontott palack tartalmát, de ha nem szeretnék feleslegesen pénzt költeni vagy igazából nem is szeretjük a bort, akkor jobban járunk, ha beszerzünk néhány kisebb üveg főzőbort. (Nem, nem olcsó bort, hiszen a silány minőségű lőre az ételbe sem jó.)
A fehér bor helyettesíthető csirkealaplével, csirkehúslevessel, a vörösbor pedig áfonyalével. Ezekkel az alkoholmentes helyettesítőkkel az ételeknek hasonló ízük és állaguk lesz, mint a borral.

Szarvasgomba helyett

A szarvasgomba már nagyon régóta a csúcsgasztronómia szerves részét képezi. Íze fűszeres, az ára pedig igencsak borsos, az átlagember számára szinte megfizethetetlen. Ha ki is próbáljuk, milyen, általában készen kapható, apró üveges pástétom kerül a kosarunkba. Finom ízét azonban a szarvasgomba olaj is remekül visszaadja, ára töredéke a gombáénak. Ez már inkább belefér a költségvetésünkbe, ha valami különlegesre vágyunk.
A gombák közül jó választás a vargánya, amelynek kellemes, csípős íze sok olyan ételhez illik, amely a drágább szarvasgombát igényelné.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)