Az őszibaracknak számos különféle változata ismert. Fogyasztásánál, de különösen, ha sütihez szeretnénk felhasználni a barackot, fontos szempont, hogy milyen könnyű eltávolítani a húsukat a magtól – olvasható a Mindmegette cikkében.
Ez alapján három kategóriát különböztetünk meg:
Clingstone („kapaszkodó kő”) – a húst nagyon nehéz elválasztani a magoktól. Lágy hús és édes, enyhén savas íz jellemzi őket, és a leglédúsabb őszibarackok közé tartoznak. Frissen érdemes fogyasztani, bár elsősorban konzerválásra termesztik őket.
Freestone („szabad kő”) – a barackhús könnyedén elválik a magtól. Ezek az őszibarackok általában nagyobbak és keményebbek, ízük pedig fajtától függően változik. Ideális különböző ételek elkészítéséhez.
Semi-freestone („félig szabad”) – az előző kettő hibridje. Éretlen állapotban a hús hozzátapad a maghoz, de az érés folyamán meglazul és viszonylag könnyen elválasztható a hús a magtól. Általában rendkívül édesek és lédúsak. Frissen is finom és süteményekhez is jól használható.
A teljes cikk IDE kattintva olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)