időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Csontleves gazdagon

Forrás: Mindmegette
2022.09.28. 10:28
borítókép

A leves, ami nélkül nem igazi a vasárnap.

Elkészítés:

  1. A csontleves elkészítéséhez a csontot feldaraboljuk, és egy nagyobb fazékban, annyi hideg vízben feltesszük főni, ami egy tenyérnyire ellepi. Közepes vagy magasabb hőfokon kb. 15 percig forraljuk, a habját leszedjük. 
  2. Visszavéve a hőfokot, belepakoljuk a zöldségeket: a megtiszított répákat egészben, a zellert és a karalábét almagerezd méretűre vágva, a vöröshagymát héjastul, végül a paradicsomot és a paprikát is egészben. A borsszemeket és a fokhagymát teatojásba téve, a petrezselymet cérnával összekötözve rakjuk a levesbe. Ízlés szerint 1-2 szem krumpli is belekerülhet a levesbe.
  3. Innentől nagyon alacsony hőfokon, éppen, hogy csak gyöngyözzön, elkezdjük főzni a levest. 3-4 órán át főzzük, addig, amíg villával megszúrva a zöldségeket és a húst puhának, omlósan találjuk. A főzési idő vége előtt kb. fél órával sózzuk a levest, de aki szereti, hogy a zöldségek és a hús is sós legyen, már az elején is megsózhatja.
  4. Ha megfőtt a leves, leszűrjük. A zöldségeket és a húst külön tálba szedjük, a paradicsom levét szűrőn keresztül belepaszírozzuk, majd az egész levest egy sűrű szűrőn kétszer leszűrjük. 20-30 percet pihentetjük, hogy a legapóbb szemcsék is leüljenek az edény aljára, és szépen kitisztuljon a lé.
  5. A tálaláshoz lefejtjük a főtt húst a csontról, levestésztát főzünk a csomagoláson található utasítás szerint. Főzhetjük a csontlében is, egy másik, kisebb fazékba átszedve a levesből. Aki szereti a levesben főtt zöldséget és húst, fogyaszthatja előételként, mustárral vagy tormával körítve.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Csontleves (Fotó: Mindmegette)