időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Hogyan készül a tökéletes krumplipüré?

Forrás: Mindmegette
2022.09.24. 08:06
borítókép

Ha van olyan klasszikus köret, amit könnyű elrontani, akkor az a burgonyapüré.

Válasszunk megfelelő fajtát

A világ legfinomabb burgonyapüréjét csak akkor tudjuk elkészíteni, ha az alapanyag is kiváló minőségű – olvasható a Mindmegette cikkében.

Kezdő háziasszonyként nem könnyű eldönteni, melyik burgonya-fajtát mely étel elkészítéséhez használjuk. 

Ami tény: az alacsony keményítőtartalmú krumpliból nem lesz habos, könnyű püré, legfeljebb csak egy gumiszerűen nyúló, ragacsos szörnyűség. Ezt figyelembe véve válasszunk B típusú, főzni való, nem szétfővő fajtákat, mint például Rózsaburgonya, az Amorosa, az Asterix, a Hópehely, az Impala, a Desirée, a Pannónia vagy a Red Scarlett. A C típusú, sütni való, enyhén szétfővő burgonyákból is finom püré készíthető. Ezek a Kánkán, a Lady Rosetta, Rioja vagy a Tomensa.

Figyeljünk arra, hogyan főzzük a burgonyát

A burgonyafőzés olyan egyszerűnek tűnhet, mint a víz forralása, de ennél kicsit többről van szó. Először is nagyon fontos lépés, hogy a burgonyát hasonló méretű darabokra vágjuk, különben a nagyobbak nem főnek meg. A kemény krumplit nem lehet összetörni, és nincs annál rosszabb, mint félig nyers krumplira harapni a pürében...

Ellentétben a spagettivel, ahol a tészta hozzáadása előtt felforraljuk a vizet, a burgonya főzését hideg vízben kezdjük. Az edény és a víz együtt melegszik fel, és a krumpli egyenletesen fő meg. Végül ne felejtsük el a sót!

Miután megfőztük a burgonyát, öntsük le róla a vizet, majd tegyük vissza a lecsepegtetett krumplit az edénybe (fedél nélkül!) és alacsony lángon melegítsük picit, hogy a maradék víz elpárologjon. Ez csak néhány percet vesz igénybe és a lényeg, hogy nem tovább főzzük a burgonyát, csak megszabadulunk a nedvességtől. Ezután szórjunk meg csipetnyi sütőporral: ez segíti a levegőbuborékok kialakulását krumplinyomás közben.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)