Egy kis gyakorlással kiküszöbölhetjük azokat a hibákat, amelyeket sokan elkövetnek a zöldség tárolása, feldolgozása során – olvasható a Mindmegette cikkében. Íme, a leggyakoribb hibák a zöldség előkészítési folyamat során!
Nem megfelelően tároljuk a zöldségeket
Ha nagyobb mennyiségben vásárolunk zöldséget, pénzt takaríthatunk meg. A nagyobb kiszerelés lehet a saját döntésünk, de előfordulhat, hogy nincs más választásunk – például ha nagykereskedelmi áruházlánc boltjában vásárolunk.
A lényeg, hogy ilyenkor fel kell készülnünk arra, hogy hosszabb ideig tároljuk például a burgonyát és a hagymát, az almát.
Ez a két zöldség akár több hónapig is eláll, ha hűvös, sötét helyen, de nem egymás mellett tároljuk őket. A hagyma ugyanis olyan gázokat bocsát ki magából, amelyek hatására a krumpli kicsírázik és gyorsabban megromlik. (Ugyanez vonatkozik az almára is: etiléngázt szabadít fel, ami miatt a közelébe lévő gyümölcsök és zöldségek gyorsabban érnek. Így az almát is érdemes más gyümölcsöktől távolt tárolni.)
A hűtőpultból vásárolt zöldségek, mint például a kelkáposzta, a brokkoli, a sárgarépa és a zeller műanyag zacskóban tovább megőrzi a minőségét, de a papírzacskó is jó választás.
A gyökérzöldségek levelük nélkül, zacskóba téve és hűtőben tárolva 10-14 napig frissek maradnak. Hogy miért kell a zöldet eltávolítani? Kiszívja a tápanyagokat és a nedvességet a gyökerekből, és a zöldség elfonnyad.
Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)