időjárás 8°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Ezért világosabb, vagy sötétebb a tojássárgája

Forrás: Mindmegette
2022.10.01. 08:42
borítókép

A tojás ezen változataival nincs probléma, mindkét esetben fogyasztható.

Sokan azt feltételezik, hogy a tojássárgájának színe leginkább a tyúk származási helyétől függ – olvasható a Mindmegette cikkében.

Ha jobban belegondolunk, ebben is lehet némi igazság, de a lokális része a dolognak inkább a tojás héjának a színére van hatással, a sárgájának árnyalata pedig a baromfi tápláléktól függ.

Azok a csirkék, amelyek narancssárga pigmenteket tartalmazó takarmányt esznek, sötétebb árnyalatú tojássárgáját hoznak létre, ami leegyszerűsítve annyit tesz, hogy ha fakóbb a tojássárgája, akkor tyúkot búzával etették, ha pedig kukoricát kap, akkor gyönyörű narancsos sárga színű lesz.

Fontos leszögezni, hogy a színbeli eltérés nem a tojás frissességére utal, így a világosabb sárgájú tojás is nyugodtan fogyasztható.

Mindkét változatban ugyanannyi zsír és fehérje található. Egyes szakértők úgy gondolják, hogy a narancsosabb színűben talán valamivel több vitamin lehet. A tyúkok etetésénél egyébként tilos mesterséges ételszínezéket keverni a takarmányhoz, ám vannak olyan helyek, ahol piros paprikát kevernek a baromfi táplálékához. Ettől ugyanis narancsosabb árnyalatú lesz a tojássárgája.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)