Az évek előrehaladtával sok minden változik a szervezetünkben, például lelassul az anyagcserénk, csökken a csontsűrűségünk – a hormonális változásokról nem is beszélve. Ha elsajátítjuk, hogy miként kell megfelelően táplálni a testünket, megelőzhetjük számos betegség kialakulását. Mutatjuk, hogy milyen tápanyagokat és/vagy konkrét ételeket fogyasszunk életünk igazán aktív évtizedeiben – olvasható a Mindmegette cikkében.
Fehérje
A húszas éveinkben általában még két végén égetjük a gyertyát.
A szervezetünknek sok-sok fehérjére van szüksége, ami segít a fejlődésben és a növekedésben.
A csirkétől a steaken át a tofuig nagyon sok finom fehérjeforrást találhatunk, ami ezekben az években elengedhetetlenül fontos a szervezetünk számára.
Összetett szénhidrátok
Ebben az évtizedben fiatal felnőttként a szervezetünknek minden tápanyagra szüksége van. Az összetett szénhidrátok, mint például az édesburgonya, a quinoa és a barna rizs elegendő energiát biztosítanak azokon a napokon is, amikor szuperaktívak vagyunk. És lássuk be: ebben a korban még nagyon sok ilyen nap van…
Diófélék és magvak
A nők anyagcseréje évtizedenként 2-4 százalékkal lassul. Bár ez azt jelenti, hogy még mindig csúcsformában vagyunk, bölcs dolog végiggondolni, milyen változásokra számíthatunk a kor előrehaladtál.
Kb. 25 éves korig a szervezet még építi a csontokat; így ahhoz, hogy megtartsuk bikini bodyt, és továbbra is erős csontozatunk legyen, tennünk kell a csontritkulás megakadályozásáért.
Az olajos magvakból rengeteg vitaminhoz és ásványi anyaghoz jutunk: ezekben minden megtalálható, amire szükség van ebben a korban az A-vitamintól kezdve a cinkig. Ráadásul napi egy kis tálka olajos mag igazi antioxidáns-bomba, tele egészséges zsírokkal, fehérjékkel és fitonutriensekkel.
Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)