Mandula
A mandulabél nyersen vagy pirítva és sózva kedvelt ropogtatnivaló – olvasható a Mindmegette cikkében.
Ledarálva vagy aprítva süteményekhez és panírozáshoz használható, finomra őrölve lisztpótló.
A marcipán alapanyaga. Likőrt is készítenek belőle.
Mák
A mákszemekből hidegen sajtolt olaj egyenértékű az olívaolajjal, kitűnő salátákhoz. A cukorral vagy mézzel édesített darált mákot kifőtt tészta (metélt, gombóc) ízesítésére és sütemények töltésére használhatjuk.
Dió
A dióbél hónapokig eltartható száraz, hűvös, fénytől védett helyen (zárt dobozban a hűtőben vagy zsákban felakasztva a kamrában).
Markánsabb ízt kap, ha megpirítjuk.
A darált diót használjuk fel, mert hamar megavasodik.
Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)