Ha karácsonyi süteményről van szó, akkor nem vitás, hogy a dió egy elengedhetetlen alapanyag. Legyen szó bejgliről, zserbóról vagy pozsonyi kifliről, ez a csonthéjas finomság nagyon jó szolgálatot tesz a sütések során – olvasható a Mindmegette cikkében.
A töréssel persze akadhatnak gondok, ezért hoztunk most néhány jól bevált tippet, amit ha megfogadtok, gyerekjáték lesz a diótörés.
A nagy munka közben azért nyugodtan egyetek meg nyersen néhány darabot, hiszen tele van értékes olajokkal, növényi rostokkal és ásványi anyagokkal.
A csonthéjas finomság
A dió kiváló alapanyag süteményekhez, húsokhoz, szószokhoz. Egyszerűen szinte mindenhez illik.
Azonban feltörése nem csak nehézkes, de kisebb-nagyobb baleseteket is okozhat.
Szerencsére már tudjuk, hogy mi a tökéletes módszer!
Gőzöljük ki előre
Forraljunk fel egy nagy lábasban vizet, majd helyezzünk bele egy szűrőt.
Ha már forr a víz, akkor jöhetnek az elfogyasztásra szánt diók.
Hagyjuk gőzölődni másfél-két órát, majd emeljük ki őket a szűrő segítségével. Ezután a dió már kézzel is bonthatóvá válik.
Áztassuk be őket
Az előzőnél ez egy kicsit lassabb módszer, de igazán hatásos.
Egy lavórt töltsünk meg vízzel, majd nincs más dolgunk, mint belehelyezni a kívánt mennyiségű diót.
A legegyszerűbb lépés következik: hagyjuk ázni 10-12 órát. Másnap reggel már puszta kézzel le tudjuk róla szedni a héjat.
Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)