Biztosan sokakban felmerül már a kérdés; mégis milyen főzőlapot kéne venni? Egyáltalán érdemes lecserélni a hagyományos gázt indukciós főzőlapra? Mi úgy gondoljuk, hogy igen, ám a következő tippek biztosan segítenek majd a ti döntésetekben is – olvasható a Mindmegette cikkében.
Hamarabb felforr a víz
Az indukciós technológia mágneses energiát használ a hőfejlesztéshez.
Előnye, hogy nem a környező levegőt vagy a főzőlap felszínét melegíti fel, hanem közvetlenül az edényben fejleszt hőt.
Ezáltal gyorsabban melegszik fel az étel, így kevesebb energiát fogyaszt. Míg 3 liter víz felforralása kerámia főzőlapon 11 perc, gáz főzőlapon 9 perc, addig indukciós főzőlapon mindössze 5 perc.
Csak az edényt melegíti fel
Sokkal biztonságosabb, mint a gáz, hiszen nincs nyílt láng. Amint a serpenyőt levesszük a felületről, a legtöbb készülék automatikusan kikapcsol, és néhány másodpercen belül kihűl.
Az edény mellett sem forrósodik fel a felület, így még véletlenül sem fogjuk megégetni a kezünket. Ha aktiváljuk a gyermekzárat, akkor nem lehet véletlenül bekapcsolni a zónákat.
A párolástól a magas hőfokig
Míg a gázzal történő főzés során nem lehet pontos hőfokot beállítani, az indukció érintőkapcsolós kezelőfelületén pontosan beállítható a főzőzónák teljesítményszintje, így pillanatok alatt olyan forróra melegszik, hogy máris pirítható rajta a hagyma vagy forralható a tésztavíz.
Nincs több ráégetett zsiradék
A gáztűzhely a nyílt láng miatt ráégett szennyeződések miatt nehezen tisztítható, ráadásul sok bosszúságot okoz, amikor a zsíros gőz lerakódik a szekrényekre.
Az indukcióst elég letörölni, mivel csak annyira forrósodik fel, mint amennyire az edény alja visszamelegíti, így a kerámia főzőlappal ellentétben nem tud ráégni a kifröccsent zsiradék.
A teljes cikk IDE kattintva olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)