A joghurt az elmúlt évtizedben lett egyre népszerűbb alapanyag főzéshez, sütéshez – olvasható a Mindmegette cikkében.
Egyrészt egészségvédő hatása miatt, másrészt sokkal lágyabb lesz tőle a tészta, és nem morzsálódik annyira – és az íze is krémesebb, teljesebb.
Mint a legtöbb főzési alapanyag, a natúr joghurt is több mindennel helyettesíthető. Mutatjuk, hogy mi az, amikhez bátran nyúlhatsz, és melyeket jobb, ha inkább nem használsz fel.
Tejföl
Univerzális joghurtpótló.
A legtöbb esetben ugyanis a natúr joghurt (vagy görög joghurt) simán használható tejföl helyett – és fordítva.
A tejföl hasonló állagú, mint a joghurt, így bátran használhatod helyettesítőként 1:1 arányban. Probléma akkor lehet, ha zsírszegény tejföl van csak otthon: ebben az esetben csak hideg ételeknél (pl. mártogatósokba, szószokba) működik a helyettesítés. Meleg ételeknél ugyanis „szétesik”, „szétfolyik” a zsírszegény tejföl, így nem a kívánt textúrájú lesz a végeredmény.
Görög joghurt
A görög joghurt minden esetben tökéletesen helyettesíti a natúr joghurtot.
Ugyanúgy viselkedik sütés, főzés során – sőt az íze még finomabb, az állaga még krémesebb lesz a végterméknek.
Csakúgy, mint a tejfölt, a görög joghurtot is 1:1 arányban használhatod helyettesítésre.
Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)