Az Európai Friss Csapat – az ízek ereje program most kedvcsinálóként bemutatja a sütőtököt, és azt, hogy – a nevével ellentétben – nem csak sütve lehet fogyasztani!
Miért sütőtök a sütőtök?
A sütőtök elnevezése egyszerűen az elkészítési módjára utal.
Sütőtököknek nevezzük ugyanis azokat a tökféléket, amelyeknek a termését leginkább sütve fogyasztjuk.
Itthon általában két tökfajjal találkozhatunk. Az óriás tökkel – mint például a szürke héjú magyar fajta, a nagydobosi és a kisebb, édeskés, gesztenyés ízű hokkaido – vagy a hosszúkás, megnyúlt formájú, vastag húsú pézsmatökkel. Akármelyiket választjuk is, a lényeg, hogy fogyasszunk belőle minél többet, mert a sütőtök valódi természetes multivitamin, aminek gyógyító hatása a népi gyógyászatban már régóta közismert. A bőrhibák kezelésétől kezdve egészen a kígyómarásig kúráltak vele különböző betegségeket, de emésztési problémákra is használták. Sütőtököt hazánkban is termesztenek, ezért vásárláskor mindenképpen érdemes a hazait keresni!
Természetes multivitamin télre
A sütőtök kifejezetten gazdag karotinoidokban és vitaminokban. C-, A-, B1-, B2-, B6-vitamin és folsav tartalmának köszönheti egészségmegőrző, gyógyító hatását. A magas C-vitamin tartalom, hatékonyabbá teszi az immunrendszer működését, illetve gyorsítja a sebek gyógyulását. Az A-vitamin a fertőzések leküzdésében, illetve a látás javításában segít.
Magas az antioxidáns-tartalma is, ami fontos szerepet játszik a rákos és a gyulladásos megbetegedések megelőzésében, valamint csökkentheti a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát.
Bővelkedik ásványi anyagokban is: kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, kálium és folsav tartalmának köszönhetően kifejezetten hatékony a gyulladásos betegségek, megfázásos, meghűléses problémák kezelésében, de alkalmazható tüdőgyulladás esetében is. Enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmarohamokat.
A sütőtök fogyasztása egészségesebbé, szebbé teszi bőrünket, és a pattanások kezelésében is hatékony segítséget jelenthet.
A karotinok ugyanis a bőr védekező mechanizmusát támogatják a káros UV-sugarakkal szemben, a karotinoidok pedig az öregedéstől védik a bőrt. 94 százalékos víz- és magas rosttartalmának köszönhetően nemcsak az egészséges étrendbe építhetjük be, hanem bármilyen diétába is.
Az eredeti cikk a Ha természetes multivitaminra vágysz, akkor ne tökölj, itt megtalálod címmel olvasható a Mindmegette oldalán.
Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels)