Sajnálkozás, minden tudományos alapot nélkülöző jó tanácsok – ismerős helyzet egy gluténérzékenynek. Hiába az egyre több tudományosan bizonyított állítás, mégis vannak olyan hamis állítások, melyek megkeserítik a mindennapokat.
„a péksütemények ehetetlenek”
A kenyér és a péksütemények sarkalatos pontjai a gluténmentes diétának.
Sajnos akármennyire próbálkozunk, a búzalisztből készült kenyér állagát nehéz elérni mentes lisztekkel. (Mivel a glutén egy szerkezetalakító fehérje, a hiánya nagyban befolyásolja a mentes pékáruk állagát és minőségét.)
Azért kétségbeesni nem kell, ma már kaphatók olyan gluténmentes kenyérlisztkeverékek, amelyekkel jó minőségű kenyér süthető.
„egy falat glutén nem árthat”
Mit kell finnyáskodni, egy falattól nem halsz meg… Igen, csakhogy a gluténérzékenység nem egyenlő azzal, hogy válogatós vagy. Ez egy autoimmun betegség, amelyre csak a 100 százalékos, életen át tartó diéta nyújt megoldást.
Egy gluténérzékeny szervezete számára a legkisebb szennyeződés is durva tünetekkel és hosszú távon komoly egészségügyi kockázattal járhat!
Figyeljünk arra, hogy a gluténmentes ételeket mindig külön készítsük el, mindig külön kezeljük, ne tegyük egy tálba például a zsemlemorzsás és a kukoricalisztes rántott húst, mert azt már nem fogyaszthatja egy gluténérzékeny. Ha neki főzünk, a legjobb, ha az egész menüt gluténmentesre tervezzük, hiszen így kerülhetjük el a legkönnyebben a keresztszennyeződést, és megkönnyítjük a saját dolgunkat is.
„a sütik drágák és íztelenek”
Makacsul tartja magát a nézet, miszerint a gluténmentes alapanyagokból készült ételek – különösen a sütemények – élvezhetetlenek, leginkább fűrészporhoz hasonlít az ízük és az állaguk is. Mindehhez persze nagyon drágán jutnak hozzá szegények, tehát duplán is sajnálhatjuk őket.
Az, hogy drága, relatív persze, de azért elmondhatjuk: ma már olyan széles a megfizethető gluténmentes alapanyagok kínálata, hogy bárki bármikor könnyen készíthet mentes desszertet.
Fontos, hogy nem csak a hagyományos liszt, de a sütőpor, sőt a pudingpor is tartalmazhat glutént, ezért a hozzávalóknál is gondoljuk végig, hogy melyiket kell mentes változatra cserélnünk.
Az eredeti cikk Gluténérzékeny lettél? Íme, a 4 leggyakoribb tévhit! címmel olvasható a Mindmegette oldalán.
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)