A farsangi szezon elképzelhetetlen fánk nélkül. Az ízletes, tartalmas édesség óriási népszerűségnek örvend, kicsik és nagyok is imádják. Elkészítésére azonban nem mindenki vállalkozik, hiszen a szalagos fánkhoz kelt tészta kell, ami sokakat elijeszt: elsőre nehéznek tűnik, és ráadásul időigényes is. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a kelt tésztás variáció menne, vagy időszűkében vagyunk, válasszunk a fantasztikus túrófánk receptek közül – a végeredményben nem fogunk csalódni.
A farsang legismertebb és legkedveltebb étele a farsangi fánk. Általában kelt tésztából készül, de sok más variációja is lehet (burgonyás, csöröge). Készíthetjük töltve vagy töltetlenül is, sósan vagy édesen. Bő zsírban vagy olajban sül, így azt biztosan állíthatjuk, hogy nem éppen diétás étel.
Számos babona fonódott össze a fánk nevével: a Szerémségben például azért készítették, hogy a vihar el ne vigye a háztetőt, máshol fogyasztása a párkereséssel kapcsolódott össze. A lányok fánkot adtak a kiszemelt fiúnak, akik fánkocskának becézték a kedvesüket. Ha szerelmesek együtt törtek ketté egy fánkot, hamarosan összeházasodtak, hiszen a fánk szélén végigfutó szalag a karikagyűrűt jelképezte.
Magyarországon a fánk fogyasztása a farsanghoz kötődik: a farsangi fánk népszerű böjt előtti csemege, ekkor a keresztény hagyományok szerint érdemes minél több fánkot enni, felkészülve arra az időszakra, amikor a kulináris élvezetek háttérbe szorulnak.
És íme, a mi ajánlatunk:
TÚRÓFÁNK (ALAPRECEPT)
ERDÉLYI TÚRÓFÁNK
GYORS TÚRÓFÁNK
KLASSZIKUS TÚRÓFÁNK
Az eredeti cikk 7 isteni finom túrófánk, ha nincs időd a kelesztéssel bajlódni címen a Mindmegette.hu oldalon olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Facebook)