Szilvalekváros kalács

Nincs is finomabb a házi kalácsnál. Közel annyi fajája van mint, Gombóc Artúr csokoládéinak. Van fonott, kakaós, ostoros, sőt sós is. De a legfinomabb talán mind között a szilvalekváros házi kalács.

null

Hozzávalók  a tésztához:

3 evőkanál cukor

1,5 dkg friss élesztő

50 dkg liszt

2 tojássárgája

2 dl langyos tejszín

1mk só

4 dkg olvasztott vaj

 

A töltelékhez: 1 üveg szilvalekvár

 

Elkészítés:

Egy pohárba kevés langyos vizet öntünk, hozzákeverünk egy kávéskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.

Ezután egy nagy tálba szitáljuk a lisztet. A közepébe egy mélyedést vájunk, ode öntjük a két szobahőmérsékletű tojássárgáját és a felhabosodott élesztőt, valamint a langyos tejszínt. A tál szélére szórjuk a sót és a maradék cukrot, majd összedagasztjuk a tésztát.

Ha már elválik az edény falától, beledolgozzuk a megolvasztott, langyos vajat is. Cipót formázunk belőle és letakarva hagyjuk, amíg a duplájára nem kel.

Ezután a megkelt tésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk és három hosszú csíkra felvágjuk. A csíkokat vastagon megkenjük szilvalekvárral, végül mindet felcsavarjuk a hossztengelyével párhuzamosan (mint a bejglit), így kapunk három viszonylag vékony, hosszú tekercset.

Egy nagy tepsire sütőpapírt terítünk, és ott hármas fonással összefonjuk a szilvalekvárral megkent rudakat, a végét összecsípjük, aláhajtjuk. Letakarjuk, és ismét kelesztjük legalább fél órát. 

Végül 180 fokra felmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük. Félidőben kivesszük, lekenjük a tetejét felvert tojással, hogy szép fényes legyen. 

Az eredeti receptet Szilvalekváros ostoros kalács címen a Mindmegette.hu-n olvashatják

Borítókép: mindmegette.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.