Hozzávalók a tésztához:
3 evőkanál cukor
1,5 dkg friss élesztő
50 dkg liszt
2 tojássárgája
2 dl langyos tejszín
1mk só
4 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez: 1 üveg szilvalekvár
Elkészítés:
Egy pohárba kevés langyos vizet öntünk, hozzákeverünk egy kávéskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
Ezután egy nagy tálba szitáljuk a lisztet. A közepébe egy mélyedést vájunk, ode öntjük a két szobahőmérsékletű tojássárgáját és a felhabosodott élesztőt, valamint a langyos tejszínt. A tál szélére szórjuk a sót és a maradék cukrot, majd összedagasztjuk a tésztát.
Ha már elválik az edény falától, beledolgozzuk a megolvasztott, langyos vajat is. Cipót formázunk belőle és letakarva hagyjuk, amíg a duplájára nem kel.
Ezután a megkelt tésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk és három hosszú csíkra felvágjuk. A csíkokat vastagon megkenjük szilvalekvárral, végül mindet felcsavarjuk a hossztengelyével párhuzamosan (mint a bejglit), így kapunk három viszonylag vékony, hosszú tekercset.
Egy nagy tepsire sütőpapírt terítünk, és ott hármas fonással összefonjuk a szilvalekvárral megkent rudakat, a végét összecsípjük, aláhajtjuk. Letakarjuk, és ismét kelesztjük legalább fél órát.
Végül 180 fokra felmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük. Félidőben kivesszük, lekenjük a tetejét felvert tojással, hogy szép fényes legyen.
Az eredeti receptet Szilvalekváros ostoros kalács címen a Mindmegette.hu-n olvashatják
Borítókép: mindmegette.hu