Az időjárás-előrejelzést elnézve nem túl sok jót ígér a meteorológia hétvégére. Hideg nem lesz, ám eső annál inkább előfordulhat. Szóval ha a szabadban terveztél főzni, készülj azzal az eshetőséggel is, hogy csapadékos lesz a hétvégi kerti parti, így nem árt bebiztosítani magad néhány konyhakompatibilis ebédnek való recepttel is.
Amióta beköszöntött a jó idő és egyre melegebb van napközben is, szinte már szabályszerű, hogy a hétvégék túlnyomó részére hidegfront vagy valamilyen csapadékzóna ömlik be a Kárpát-medencébe, ami természetesen ránk is hatással van. Nos, ezt az elvet követve nagyon úgy tűnik, ezen a hétvégén is hasonlóan nedves időjárásban lesz részünk. Ezért ha nem fedett a kerti főzőhelyiséged, és a bográcsos pörköltből nem szeretnél gulyáslevest, tervezz olyan klasszikus hétvégi ebédreceptekkel is, mint amilyeneket a következő válogatásunkban találsz. Főzzünk együtt a Mindmegettével!
Gombapaprikás tejföllel
- A tejfölös gombapaprikás elkészítéséhez a megtisztított és apró kockára vágott vöröshagymát olajon megdinszteljük. Ha elkészült, meghintjük a fűszerpaprikával, és hozzáadjuk a sűrített paradicsomot is, jól elkeverjük.
- Hozzáadjuk a szeletelt gombát, megsózzuk, megborsozzuk, és fedő alatt megpároljuk. Ha nem enged elég vizet, ezt pótolhatjuk egy kevés víz hozzáadásával.
- Közben a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és egy kevés vízzel. Miután a gomba kellően összeesett és megpuhult, belekeverjük a tejfölt is.
- Köretnek jól illik mellé rizs, galuska, de egészségesebb változatként a bulgurral is remek párost alkotnak. És persze friss házi kenyérrel is érdemes megkóstolni.
Vadas marha
- A zöldségeket meghámozzuk, felaprítjuk, a hagymát felkockázzuk, a fokhagymát apróra daraboljuk, a répákat felkarikázzuk, a zellert felkockázzuk. A citrusfélék héjából hámozóval 2-3 csíkot lehámozunk, az almát kicsumázzuk, meghámozzuk, felkockázzuk. Előkészítjük a fűszereket is: az egész borsot és a borókabogyót egy teatojásba rakjuk, így kerül majd a főzőlébe, amikor a mártást készítjük (ez a legegyszerűbb módja, hogy az apró fűszereket ne daráljuk le).
- A húst egy fazékban a zsiradékon elősütjük, minden oldalát körbepirítjuk, majd kivesszük, és félretesszük.
- Karamellt készítünk: a fazékba kanalazzuk a cukrot, majd ha felolvadt és gesztenyebarna színű, jöhetnek a zöldségek (vöröshagyma, sárgarépa, fehérrépa, zeller) és az alma. Dinszteljük néhány percig, majd hozzáadjuk a citrom- és narancshéjat, a babérleveleket, közben sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a kakukkfűvel, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, megkevergetjük, majd felöntjük a fehérborral.
- Pár perc elteltével visszahelyezzük a húst a fazékba, belerakjuk a fűszeres teatojást, majd felöntjük annyi vízzel vagy alaplével, amennyi pont ellepi, és lefedve, alacsony lángon nagyjából 2 óra alatt készre főzzük.
- Az elkészült alapból kivesszük a megfőtt húst, a citrushéjakat, a teatojást és a babérleveleket. A főtt zöldségeket átmerjük egy turmixgépbe (vagy használhatunk botmixert is), annyi főzőlével, amennyi még nem lepi el teljesen. A többi lét nem öntjük ki, ha sűrű lenne a mártásunk, ezzel tudjuk hígítani. A zöldségalaphoz adjuk a tejszínt, a tejfölt, a mustárt, ízesítjük fél-egy citrom levével attól függően, mennyire savanyú, végül a narancs levét is hozzáadjuk és nagyjából 3-4 percig turmixoljuk, amíg szép mártást nem kapunk. Turmixolás közben a szószhoz adjuk a vajat is, ezzel gazdagabb ízűvé és fényesebbé tesszük. Fontos, hogy kóstoljunk közben, és ha szükséges, fűszerezzük, akár cukrot is adhatunk hozzá, a lényeg, hogy harmonikus ízre törekedjünk.
- A mártást egy szűrő segítségével átszűrjük. A húst felszeleteljük, és a mártással meglocsolva, apróra vágott petrezselyemmel díszítve kínáljuk. Fogyaszthatjuk zsemle- vagy szalvétagombóccal, de a tészta és a krokett is tökéletes köretválasztás lehet. Készíthetjük sertés- vagy csirkehúsból is; vagy vadhúsból, nyúlhúsból, ha igazán finomat szeretnénk.
Még több receptet IDE KATTINTVA olvashat.