Mi legyen az ebéd hétvégén? Ezeket a recepteket az eső sem mossa el

null

Az időjárás-előrejelzést elnézve nem túl sok jót ígér a meteorológia hétvégére. Hideg nem lesz, ám eső annál inkább előfordulhat. Szóval ha a szabadban terveztél főzni, készülj azzal az eshetőséggel is, hogy csapadékos lesz a hétvégi kerti parti, így nem árt bebiztosítani magad néhány konyhakompatibilis ebédnek való recepttel is.

Amióta beköszöntött a jó idő és egyre melegebb van napközben is, szinte már szabályszerű, hogy a hétvégék túlnyomó részére hidegfront vagy valamilyen csapadékzóna ömlik be a Kárpát-medencébe, ami természetesen ránk is hatással van. Nos, ezt az elvet követve nagyon úgy tűnik, ezen a hétvégén is hasonlóan nedves időjárásban lesz részünk. Ezért ha nem fedett a kerti főzőhelyiséged, és a bográcsos pörköltből nem szeretnél gulyáslevest, tervezz olyan klasszikus hétvégi ebédreceptekkel is, mint amilyeneket a következő válogatásunkban találsz. Főzzünk együtt a Mindmegettével!

Gombapaprikás tejföllel

  1. A tejfölös gombapaprikás elkészítéséhez a megtisztított és apró kockára vágott vöröshagymát olajon megdinszteljük. Ha elkészült, meghintjük a fűszerpaprikával, és hozzáadjuk a sűrített paradicsomot is, jól elkeverjük.
     
  2. Hozzáadjuk a szeletelt gombát, megsózzuk, megborsozzuk, és fedő alatt megpároljuk. Ha nem enged elég vizet, ezt pótolhatjuk egy kevés víz hozzáadásával.
     
  3. Közben a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és egy kevés vízzel. Miután a gomba kellően összeesett és megpuhult, belekeverjük a tejfölt is.
  4. Köretnek jól illik mellé rizs, galuska, de egészségesebb változatként a bulgurral is remek párost alkotnak. És persze friss házi kenyérrel is érdemes megkóstolni.

 

Vadas marha

  1. A zöldségeket meghámozzuk, felaprítjuk, a hagymát felkockázzuk, a fokhagymát apróra daraboljuk, a répákat felkarikázzuk, a zellert felkockázzuk. A citrusfélék héjából hámozóval 2-3 csíkot lehámozunk, az almát kicsumázzuk, meghámozzuk, felkockázzuk. Előkészítjük a fűszereket is: az egész borsot és a borókabogyót egy teatojásba rakjuk, így kerül majd a főzőlébe, amikor a mártást készítjük (ez a legegyszerűbb módja, hogy az apró fűszereket ne daráljuk le).
  2. A húst egy fazékban a zsiradékon elősütjük, minden oldalát körbepirítjuk, majd kivesszük, és félretesszük.
  3. Karamellt készítünk: a fazékba kanalazzuk a cukrot, majd ha felolvadt és gesztenyebarna színű, jöhetnek a zöldségek (vöröshagyma, sárgarépa, fehérrépa, zeller) és az alma. Dinszteljük néhány percig, majd hozzáadjuk a citrom- és narancshéjat, a babérleveleket, közben sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a kakukkfűvel, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, megkevergetjük, majd felöntjük a fehérborral.
  4. Pár perc elteltével visszahelyezzük a húst a fazékba, belerakjuk a fűszeres teatojást, majd felöntjük annyi vízzel vagy alaplével, amennyi pont ellepi, és lefedve, alacsony lángon nagyjából 2 óra alatt készre főzzük.
  5. Az elkészült alapból kivesszük a megfőtt húst, a citrushéjakat, a teatojást és a babérleveleket. A főtt zöldségeket átmerjük egy turmixgépbe (vagy használhatunk botmixert is), annyi főzőlével, amennyi még nem lepi el teljesen. A többi lét nem öntjük ki, ha sűrű lenne a mártásunk, ezzel tudjuk hígítani. A zöldségalaphoz adjuk a tejszínt, a tejfölt, a mustárt, ízesítjük fél-egy citrom levével attól függően, mennyire savanyú, végül a narancs levét is hozzáadjuk és nagyjából 3-4 percig turmixoljuk, amíg szép mártást nem kapunk. Turmixolás közben a szószhoz adjuk a vajat is, ezzel gazdagabb ízűvé és fényesebbé tesszük. Fontos, hogy kóstoljunk közben, és ha szükséges, fűszerezzük, akár cukrot is adhatunk hozzá, a lényeg, hogy harmonikus ízre törekedjünk.
  6. A mártást egy szűrő segítségével átszűrjük. A húst felszeleteljük, és a mártással meglocsolva, apróra vágott petrezselyemmel díszítve kínáljuk. Fogyaszthatjuk zsemle- vagy szalvétagombóccal, de a tészta és a krokett is tökéletes köretválasztás lehet. Készíthetjük sertés- vagy csirkehúsból is; vagy vadhúsból, nyúlhúsból, ha igazán finomat szeretnénk. 

Még több receptet IDE KATTINTVA olvashat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.