Sokak számára nem is állhat másból a reggeli, csakis tojásból, ám mint mindenre, egy idő után a rántottára és a tükörtojásra is rá lehet unni – olvasható a Mindmegette cikkében.
A tojás számtalan, az egészség megőrzése szempontjából kulcsfontosságú vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A tojásban található D-, A-, E- és többféle B-vitamin, folsav, pantoténsav, kalcium, vas, magnézium, cink, kálium, foszfor és nátrium, egyszóval igazi vitaminbomba. Dr. Légrády Péter belgyógyász szerint a tojás az anyatej után a legjobb minőségű ételünk, az emberiség legelterjedtebb fehérjeforrása, mely ráadásul jó hatással működteti a gyomor- és bélrendszert, az emésztést és az anyagcserét.
A tojást sokféleképpen elkészíthetjük és számtalan étel alapja lehet. A legkézenfekvőbb, talán legyszerűbb és legnépszerűbb felhasználási módja a rántotta, a tükörtojás és az, ha megfőzzük. A tojásból ezek mellett készülhet tojáskrém, lehet levesbetét, kerülhet fasírtba és rakott krumpliba is, nem beszélve arról, hogy szószok, sütemények és tészták elengedhetetlen része.
Így dobjuk fel a főtt tojást
A főtt tojást elkészíthetjük lágyra, vagy igazán keményre is, attól függően, ki hogyan szereti. A főtt, karikára szelt kemény tojás kíváló szendvicsfeltét lehet a vajas kenyérre vagy cikkekre vágva kerülhet salátába is. A nizzai – vagy sokszor nicosiainak említett – tonhalsaláta elengedhetetlen része a negyedelt főtt tojás, de szinte bármilyen salátát tartalmassá tehet ez az alapanyag. Egy kis csavarral viszont új szintre emelhetjük a salátákat!
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)