A tarja a sertés egyik legkönnyebben és legtöbbféleképp elkészíthető része. Mivel zsírban bővelkedik, így nem szárad ki, ezért egyben vagy szeletben elkészítve is ízletes fogás válhat belőle. A tarja a sertés nyaki része, ennek a húsnak a folytatása a már zsírban sokkal szegényebb, de színében még a tarjára emlékeztető hosszúkaraj.
A szeletelt friss tarját nem szükséges kiklopfolni, illetve nagyon óvatosan szabad csak, hogy a húsok közötti zsírerek ne essenek szét, és a hús omlóssága, textúrája se vesszen el. Klopfoló helyett javasolt egy nagyobb szakácskés hátával finoman keresztirányban megütögetni a húst, pont csak annyira, hogy kicsit fellazuljon a rostozata.
A tarját sütőben nem csak egyben süthetjük, hanem a szeletekből különféle egytálételeket készíthetünk. Ha együtt sütjük a körettel, ízletes, szaftos ebéd lesz a végeredmény. Videón mutatjuk, hogy készül a tepsiben sült tarja vele sült burgonyával.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 1 fej hagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db kápia paprika
- 1 ek zsír
- só
- 1 tk kakukkfű
- 1,5 fej fokhagyma
- 1 tk majoránna
- 1 db babérlevél
- 60-80 dkg tarja
- bors
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk fokhagymapor
- 1 dl víz
Borítókép: burgonyával sült tarja (Fotó: mindmegette.hu)