időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

Csirkehúsos pirog omlós tésztából

Forrás: Mindmegette
2023.09.23. 11:44
borítókép

A szláv konyha egyik remeke, a mi szánk íze szerint.

A tésztához a lisztet tálban elvegyítjük 1/2 tk sóval. Ráforgácsoljuk a hideg vajat, és kézzel morzsalékosra dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt, majd gyorsan simára gyúrjuk. Folpakba csomagolva a hűtőben pihentetjük 30 percig. 

A töltelékhez a megtisztított pórét nagyon vékonyan felkarikázzuk. A leöblített petrezselyem leveleit lecsipkedjük és finomra vágjuk. 

A csirkemellfilét a hártyák és inak eltávolítása után apróra kockázzuk, és a serpenyőben felhevített olajon pirítjuk kb. 2 percig. A póréval együtt további 2 percig pároljuk, majd a petrezselyemmel, sóval és a csilipehellyel fűszerezzük – írta a recept ismertetése során a mindmegette.hu. 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra nyújtjuk és 10 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle. (A leeső részeket összegyúrjuk, kinyújtjuk és ismét kiszaggatjuk.) Az így kapott 12 db kerek tésztalap közepére 2-2 tk húsos tölteléket halmozunk. 

A tojást szétválasztjuk. A korongokat a szélükön megkenjük az elkevert tojásfehérjével, majd félbehajtjuk, jól összenyomkodjuk, és sütőpapírral leterített tepsibe tesszük. Végül a pirogokat megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, és a sütő középső részében aranybarnára sütjük kb. 20 perc alatt.

Borítókép: illusztráció (Fotó: mindmegette.hu)