Lepény kiskokos – Pirog, calzone, empanadas és a többiek

Készítjük megtöltve, kelesztve, vagy feltekerve. Ahány ország, annyi lepény! Íme a legfinomabbak!

Forrás: videkize.hu2020. 10. 05. 12:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Készítjük megtöltve, kelesztve, vagy feltekerve. Ahány ország, annyi lepény! Íme a legismertebbek és legfinomabbak.

OROSZ PIROG

Általában kelt tésztából készülő lepény, ezerféle lehet a tölteléke. A mérete is nagyon sokféle. A klasszikus változatot bő, forró olajban sütik pirosra. Készítik sütőben is.

INDIAI SAMOSA

A tésztája lisztből, vízből és sóból, esetleg egy kis tisztított vajból készül. A vékonyra nyújtott alapot erősen fűszeres, zöldséges töltelékkel töltik, háromszög vagy félkör alakúra hajtogatják, végül bő, forró zsiradékban pirosra sütik.

DÉL-AMERIKAI EMPANADA

Élesztő nélküli tésztából készülő lepényke, amely tartalmaz némi zsiradékot és esetleg tojást is. A vékonyra kinyújtott tésztából korongokat vágnak ki, és különféle töltelékekkel töltik. Félbehajtják, a széleket jellegzetesen felcsavargatják. Forró zsiradékban vagy sütőben aranybarnára sütik.

TÁVOL-KELETI TAVASZI TEKERCS

A különféle egzotikus töltelékeket rizspapírba burkolják. A rizspapír eredetileg rizslisztből, tápiókalisztből, sóból és vízből készül. Hajszálvékony, átlátszó körlapok, ázsiai fűszerboltokban és nagyobb élelmiszer-áruházakban kapható. A kis rudakat forró olajban sütik ropogósra.

OLASZ CALZONE

Kicsit kilóg a sorból. Egyrészt általában jóval nagyobb, mint az eddigiek, másrészt szigorúan kemencében, illetve sütőben készül (nem forró olajban sütik). Tulajdonképpen egy összecsukott pizza.

 

Fotó: shutterstock

Calzone házilag

A lisztet keverjük össze az élesztővel, 5 evőkanál olajjal, egy csipetnyi cukorral és 150 ml langyos vízzel. A tésztát 40 percig meleg helyen hagyjuk kelni.

A ricottát keverjük össze a két tojással, a felszeletelt nyers sonkával és a mozzarellával. Keverjük hozzá a kakukkfüvet, a reszelt parmezánt, a kemény habbá felvert tojásfehérjét, a tejjel összekevert tojássárgáját, az enyhén megsózott paradicsomot és a borsot.

A tésztát gyúrjuk át és osszuk el négy részre. Mindegyikből nyújtsunk egy-egy kb. 25 cm átmérőjű lepényt. Mindegyiket kenjünk meg félig a töltelékkel, úgy, hogy a széleket hagyjuk szabadon. A lepények peremét kenjük meg felvert tojásfehérjével, és hajtsuk félbe őket. A széleket erősen nyomkodjuk le, majd kenjük meg a tészta felületét tojássárgájával. A lepényeket tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 225 °C-on süssük kb. 25 percig.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.