Készítjük megtöltve, kelesztve, vagy feltekerve. Ahány ország, annyi lepény! Íme a legismertebbek és legfinomabbak.
Ilyen egy egymilliárd forintos esküvő Egyiptomban + videó
Ankur Jain amerikai milliárdos megadta a módját a nagy napnak.
Készítjük megtöltve, kelesztve, vagy feltekerve. Ahány ország, annyi lepény! Íme a legismertebbek és legfinomabbak.
Általában kelt tésztából készülő lepény, ezerféle lehet a tölteléke. A mérete is nagyon sokféle. A klasszikus változatot bő, forró olajban sütik pirosra. Készítik sütőben is.
A tésztája lisztből, vízből és sóból, esetleg egy kis tisztított vajból készül. A vékonyra nyújtott alapot erősen fűszeres, zöldséges töltelékkel töltik, háromszög vagy félkör alakúra hajtogatják, végül bő, forró zsiradékban pirosra sütik.
Élesztő nélküli tésztából készülő lepényke, amely tartalmaz némi zsiradékot és esetleg tojást is. A vékonyra kinyújtott tésztából korongokat vágnak ki, és különféle töltelékekkel töltik. Félbehajtják, a széleket jellegzetesen felcsavargatják. Forró zsiradékban vagy sütőben aranybarnára sütik.
A különféle egzotikus töltelékeket rizspapírba burkolják. A rizspapír eredetileg rizslisztből, tápiókalisztből, sóból és vízből készül. Hajszálvékony, átlátszó körlapok, ázsiai fűszerboltokban és nagyobb élelmiszer-áruházakban kapható. A kis rudakat forró olajban sütik ropogósra.
Kicsit kilóg a sorból. Egyrészt általában jóval nagyobb, mint az eddigiek, másrészt szigorúan kemencében, illetve sütőben készül (nem forró olajban sütik). Tulajdonképpen egy összecsukott pizza.
Calzone házilag
A lisztet keverjük össze az élesztővel, 5 evőkanál olajjal, egy csipetnyi cukorral és 150 ml langyos vízzel. A tésztát 40 percig meleg helyen hagyjuk kelni.
A ricottát keverjük össze a két tojással, a felszeletelt nyers sonkával és a mozzarellával. Keverjük hozzá a kakukkfüvet, a reszelt parmezánt, a kemény habbá felvert tojásfehérjét, a tejjel összekevert tojássárgáját, az enyhén megsózott paradicsomot és a borsot.
A tésztát gyúrjuk át és osszuk el négy részre. Mindegyikből nyújtsunk egy-egy kb. 25 cm átmérőjű lepényt. Mindegyiket kenjünk meg félig a töltelékkel, úgy, hogy a széleket hagyjuk szabadon. A lepények peremét kenjük meg felvert tojásfehérjével, és hajtsuk félbe őket. A széleket erősen nyomkodjuk le, majd kenjük meg a tészta felületét tojássárgájával. A lepényeket tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 225 °C-on süssük kb. 25 percig.
Ankur Jain amerikai milliárdos megadta a módját a nagy napnak.
Szibériai tokhal akadt horgászok horgára.
Saját családja testi épségét, valamint a sértett és állapotos felesége testi épségét is közvetlen veszélynek tette ki.
Riccardo Pizzuti az egyik visszatérő mellékszereplő, aki mindig állja a pofonokat.
Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának
Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten
"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége
Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták
Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek
Francia elnök: szárazföldi csapatokat kell beküldenie az európaiaknak az ukrán háborús zónába
Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi
Kubatov Gábor: Kiejtenénk az Újpestet
Orosz–ukrán háború: Őszintén vallott az ukrán miniszter a súlyos helyzetről
Ő a Liverpool legönzőbb játékosa a klub legendája szerint
„Gyűlöletből lefűrészelték az olimpiai ezüstérmes tábláját” – balhé a birkózóknál
A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)
Ankur Jain amerikai milliárdos megadta a módját a nagy napnak.
Szibériai tokhal akadt horgászok horgára.
Saját családja testi épségét, valamint a sértett és állapotos felesége testi épségét is közvetlen veszélynek tette ki.
Riccardo Pizzuti az egyik visszatérő mellékszereplő, aki mindig állja a pofonokat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.