Eredetileg marhából készül, de ahogy az elkészítési mód, a fűszerezés és a tálalási forma házról házra változik, úgy az is, ki milyen húsból főzi meg legszívesebben a téli hétvégék – és a nyári bográcspartik – kedvencét, a gulyást.
- Az alföldi gulyásleves elkészítéséhez az apróra vágott vöröshagymát, a kis kockákra vágott paprikát és paradicsomot a zúzott fokhagymával kevés zsiradékon megpirítjuk egy fazékban.
- Rátesszük a felkockázott marhahúst, és azt is megpirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott zellert és tovább pirítjuk a hússal.
- Beletesszük az árpagyöngyöt is, sóval, és őrölt köménymaggal ízesítjük és megszórjuk pirospaprikával. Elkeverjük, és felöntjük a levest annyi vízzel, hogy ellepje a húst és a zöldségeket. Úgy csináljuk, mint a pörköltet, rövid lében főzzük és a végén öntjük majd fel levesnek.
- Amikor megpuhult a hús, az árpagyöngy és a zeller is, hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát és a petrezselyem gyökeret.
- Megszórjuk az apróra vágott petrezselyem levéllel és felöntjük a vízzel. Készre főzzük a zöldségeket is, majd forrón tálaljuk a levest.