Hűtőben vagy a konyhapulton tároljuk a vajat?

Vannak aranyszabályok, amiket érdemes szem előtt tartani.

null

Ez a kérdés állandó vita tárgya, pedig az igazság az, hogy a vaj teljes biztonságban van szobahőmérsékleten is, hiszen rendkívül magas zsírtalrtalma miatt, kevésbé hajlamos a baktériumok elszaporodására - annak ellenére, hogy tejtermék. Persze, vannak aranyszabályok, amiket érdemes szem előtt tartani – olvasható a Mindmegette cikkében.

Kezdjük azzal, hogy aki berzenkedik attól, hogy szomabőmérsékleten tartson egy tejterméket, annak is teljesen igaza van, hiszen 20-23 fok, egy teljes napig már sok lehet a tejnek, tejszínnek, tejfölnek - nem úgy a vajnak! A vaj, ugyanis, 80 százalékban zsírból áll, sokkal alacsonyabb a víztartalma, mint más tejtermékeknek, így azoknál sokkal kevésbé hajlamos a baktériumok elszaporodására, és a konyhapulton tárolva is legalább 1 hét - sőt, sós vaj esetében, akár kettő is lehet  - a szavatossága. A teljes biztonsághoz azonban nem árt szem előtt tartani az alábbi 3 alapszabályt.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.