A füstölt csülköt hideg vízben kell feltenni főni. A főzővizet ízesíthetjük vöröshagymával, néhány gerezd fokhagymával, babérlevéllel, egész borssal. A főzési idő legalább 2 és fél óra. Az utolsó fázis, hogy a megfőtt csülköt a főzőlében hagyjuk kihűlni, majd kivehetjük, csontozhatjuk, darabolhatjuk. Egy nagyobb lábasban olajat hevítünk, rádobjuk a meghámozott, finomra vágott hagymát, amit üvegesre párolunk. Hozzáadjuk a megtisztított, zúzott fokhagymát, a pirospaprikát és felöntjük kb. 1 dl vízzel.
Közepes lángon pároljuk és zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a beáztatott tarkababot a levével együtt, és a füstölt csülök főzőlevéből kb. 2 litert öntünk hozzá. Sózzuk, borsozzuk, hozzádobjuk a babérlevelet.
Ha a bab félig megfőtt, hozzáadjuk a megtisztított, ízlés szerint felaprított zöldségeket és a zeller zöldet. Az elfőtt levet vízzel pótoljuk folyamatosan. Ha teljesen megpuhult a bab, a héjától megtisztított kolbászt felkarikázzuk, száraz serpenyőben megpirítjuk és hozzáadjuk a leveshez a kisült zsírja nélkül – írta a Mindmegette.hu.
A tejfölt a liszttel és egy merőkanálnyi levessel csomómentesre keverjük, és hozzáadjuk a leveshez. Elkészítjük a csipetkét: összegyúrjuk a lisztet, a tojást és egy kis sót, kis csipeteket tépkedünk belőle, és a forrásban lévő leveshez adjuk.
A csipetkékkel még 2-3 percig forraljuk a levest. Tálalásnál egy tányérba teszünk a lefejtett csülökhúsból és arra merjük a levest. Megszórhatjuk friss petrezselyemmel is.
A csülökhöz:
- 1 kg füstölt csülök
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 db babérlevél
- 10 szem egész fekete bors
A leveshez:
- olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek pirospaprika
- 30 dkg tarkabab
- só
- bors
- 4 db babérlevél
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 2 szál zeller zöld
- 15 dkg szárazkolbász
- 1 dl tejföl
- 1 ek liszt
A csipetkéhez:
A díszítéshez:
- 1 csok petrezselyem
Borítókép: illusztráció (Forrás: Mindmegette.hu)