Egy nagyobb lábasban közepes lángon zsiradékot hevítünk, erre rakjuk a hagymát, megsózzuk, hozzáadjuk a szalonnát is, és pár percig dinszteljük. Ha a hagyma üveges lett, és a szalonna kicsi kiengedte a zsírját, hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst, kevergetve hagyjuk, hogy a húskockák minden oldala a kifehéredjen, picit piruljon.
Ezután fűszerezzük őrölt köménnyel, babérlevéllel, hozzáadjuk a paradicsompürét, elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük pirospaprikával, fokhagymával, kevés vízzel felöntjük, éppen csak annyira, mintha pörköltet készítenénk, lefedjük, és nagyjából egy óráig főzzük. Akkor jó, ha a hús már majdnem teljesen puha.
Következhetnek a zöldségek a káposzták kivételével, a sárgarépa, a fehérrépa és a zeller, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük vízzel vagy alaplével, hogy jól ellepje a zöldségeket – ajánlotta a Mindmegette.hu.
Összekeverjük, és alacsony hőmérsékleten nagyjából 10-15 percig főzzük, ezután hozzáadjuk a káposztát, és 20-30 percig főzzük, addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
Végül 2 evőkanál tejfölt egy evőkanál lisztel elkeverünk, és hőkiegyenlítéssel hozzáöntjük a habarást a leveshez, pár percig tovább főzzük, és el is készült ez az igazán kiadós, főételnek is beillő leves.
HOZZÁVALÓK
- 1 fej vöröshagyma
- 3 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 k fej zellergumó
- fej káposzta
- fej kelkáposzta
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg szalonna
- 1 tk zsír
- 50 dkg sertéscomb
- 1 csap ek őrölt köménymag
- 1 db babérlevél
- 1 ek paradicsompüré
- 1 csap ek pirospaprika
- só
- bors
A habaráshoz:
- 2 ek tejföl
- 1 ek liszt
A tálaláshoz:
Borítókép: illusztráció (Forrás: Mindmegette.hu)