Habos-citromos pite

null

Hozzávalók

A tésztához:

  • 20dkg    liszt    
  • 12dkg    vaj    
  • 2ek    cukor    
  • 1db    tojás    
  • 1csip    só    

A krémhez és a habhoz:

  • 6db    tojás    
  • 2db    biocitrom    
  • 4dl     tej    
  • 5dkg    vaj    
  • 25dkg    kristálycukor    
  • 8dkg    étkezési keményítő

Elkészítés

  1. A tésztához elmorzsoljuk a lisztben a vajat. Hozzáadjuk a cukrot, az elhabart tojást és 1 csipet sót. Egy kevés hideg víz hozzáadásával tésztává gyúrjuk a hozzávalókat, majd folpakba csomagolva betesszük a hűtőbe 20 percre.
  2. Közben a krémhez szétválasztjuk a tojásokat. A tojásfehérjéket félretesszük a habhoz. A megmosott citromok levét lábasba facsarjuk, hozzáadjuk az egyik lereszelt héját, a tejet, a tojássárgájákat, a vajat 20 dkg cukrot. Habverővel sima eleggyé dolgozzuk a hozzávalókat, majd elkezdjük melegíteni. Hozzáadjuk a keményítőt, és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük a krémet. Azután lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
  3. A pihentetett tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastag körré nyújtjuk, és kibélelünk vele egy kivajazott piteformát úgy, hogy pereme is legyen. Villával megszurkáljuk az alját néhány helyen, majd ráterítünk egy darab sütőpapírt, rászórjuk a szárazbabot, és 180 fokon kb. 12 percig sütjük. Ezután eltávolítjuk a papírt a babbal együtt, majd visszatoljuk a tésztát a sütőbe, és aranybarnára sütjük 2-3 perc alatt.
  4. Az elősütött tésztára kanalazzuk a citromos krémet, és elegyengetjük a tetejét. A tojásfehérjékből kemény habot verünk a maradék cukorral. A krémre simítjuk, a tetejét megmintázzuk, majd a 140-150 fokos sütőben addig sütjük, amíg megkeményedik, és világosbarna lesz, kb. 8 percig. Hagyjuk a pitét teljesen kihűlni, majd felszeletelve tálaljuk. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.