Hozzávalók
A tésztához:
- 20dkg liszt
- 12dkg vaj
- 2ek cukor
- 1db tojás
- 1csip só
A krémhez és a habhoz:
- 6db tojás
- 2db biocitrom
- 4dl tej
- 5dkg vaj
- 25dkg kristálycukor
- 8dkg étkezési keményítő
Elkészítés
- A tésztához elmorzsoljuk a lisztben a vajat. Hozzáadjuk a cukrot, az elhabart tojást és 1 csipet sót. Egy kevés hideg víz hozzáadásával tésztává gyúrjuk a hozzávalókat, majd folpakba csomagolva betesszük a hűtőbe 20 percre.
- Közben a krémhez szétválasztjuk a tojásokat. A tojásfehérjéket félretesszük a habhoz. A megmosott citromok levét lábasba facsarjuk, hozzáadjuk az egyik lereszelt héját, a tejet, a tojássárgájákat, a vajat 20 dkg cukrot. Habverővel sima eleggyé dolgozzuk a hozzávalókat, majd elkezdjük melegíteni. Hozzáadjuk a keményítőt, és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük a krémet. Azután lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
- A pihentetett tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastag körré nyújtjuk, és kibélelünk vele egy kivajazott piteformát úgy, hogy pereme is legyen. Villával megszurkáljuk az alját néhány helyen, majd ráterítünk egy darab sütőpapírt, rászórjuk a szárazbabot, és 180 fokon kb. 12 percig sütjük. Ezután eltávolítjuk a papírt a babbal együtt, majd visszatoljuk a tésztát a sütőbe, és aranybarnára sütjük 2-3 perc alatt.
- Az elősütött tésztára kanalazzuk a citromos krémet, és elegyengetjük a tetejét. A tojásfehérjékből kemény habot verünk a maradék cukorral. A krémre simítjuk, a tetejét megmintázzuk, majd a 140-150 fokos sütőben addig sütjük, amíg megkeményedik, és világosbarna lesz, kb. 8 percig. Hagyjuk a pitét teljesen kihűlni, majd felszeletelve tálaljuk.