időjárás 6°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Valaki megtanítaná végre, hogyan álljak ki magamért?

Forrás: Unilife
2021.03.26. 20:46
borítókép

A kérdés nem az, hogyan is lettünk ilyenek, hanem az, hogy mit tehetünk ellene.

Amióta az eszemet tudom, sosem tudtam nemet mondani. Vagy elmondani, ha valaki nagyon megbántott, esetleg kiállni magamért. Legyen szó a legapróbb dolgoktól (valaki arcátlanul elém tolakodik egy hosszú sorban) egészen a nagyokig (valaki rajtam vezetve le a feszültségét vérig sért), képtelen vagyok azt mondani:

„Most már elég!„

Valahogy az élet területére mindenhol igaz ez:

 • A suliban mindig te vállaltad el a pluszmunkát, amit senki se akart.
 • A munkahelyen sosem mondasz nemet a túlórára, bezzeg fizetésemelést sose mernél kérni.
 • A barátnők beállíthatnak bármikor a problémájukkal, de te már fel sem mered hívni őket, ha neked van egy.
 • A családod a nyakadra szállhat, és te lehetsz a közös ebédek díszbohóca egyetlen hang nélkül.
 • A párkapcsolatban csak álmodozol arról, milyen lenne egy-egy randi, amire végül nem kéred meg a másikat, hogy vigyen el.
 • Aztán ott állsz a konyhában fél kiló csirkemellel, amivel öt emberre kéne főznöd, de túlságosan megszeppentél a hentesnénitől és nem merted megmondani, hogy keveset adott.
 • A kép illusztráció Fotó: Pexels

  Az utolsó példa talán túlzás, de ha történt veled ezekhez hasonló, akkor bizony te is azok csoportjába tartozol, akik nem tudják, hogyan álljanak ki magukért. A kérdés most nem az, hogyan is lettünk ilyenek, hanem az, hogy mit tehetünk ellene.

  Mert hát senki sem akar örökre a sor végén maradni...

  Úgy vélem, valahogy a határozottság és magabiztosság lehet a megoldás kulcsa. Néha pedig úgy érzi az ember, most jött el az én pillanatom!

  „Most fogok nemet mondani!”

  Aztán jönnek a fondorlatos trükkök és az érzelmi zsarolások, és ott találod magad, ahol egyáltalán nem akarsz lenni, azzal, akivel a legkevésbé sem akarsz időt tölteni.

  Igazán megtaníthatnának néhány dologra minket azok, akik a sor elején állnak, akik egy pillantással nemet mondanak, akik nem félnek megmondani másoknak, hogy ez így nem oké! Hé, nem árulnátok el nekünk a titkotokat?

  Lehet, hogy egyes dolgokban nem járunk az élen, és sokan kihasználnak bennünket, de rendkívül kedvesek és megértőek vagyunk. Tudjuk jól, milyen az, ha bántanak és elnyomnak, ezért a világon senkinek sem szeretnénk csalódást okozni. Viszont azt is tudjuk, hogy előbb-utóbb ki kell állni magunkért, különben sosem jutunk el a célunkig. Ehhez pedig az első és nagyon nehéz lépés az, hogy ki tudjuk mondani: nem!

  Az eredeti cikket ITT érheti el.

  Kiemelt kép: Pexels