Keresés
Magyar Nemzet
2019. augusztus 20., kedd, István napja

Címke: második világháború

33 cikk 1/4 oldal

Túl az Atlanti falon

A történelemben számos nagy ívű partraszállásra került sor, ezek némelyike több mutatójában jelentősebb volt, mint a normandiai, de jelentőségében egyik sem vetélkedhetett vele.

Interjú egy hóhérral

A kötetben mindenkit megemlít, aki valamilyen módon kapcsolatba hozható a deportálásokkal és a nyilasokkal, akár Kun páterről legyen szó, akár Berend Béla főrabbiról, a ,,gettólelkészről”.

Gyerektúszok szenvedéstörténete

Egy hivatalosan ma sem létező szenvedéstörténet vág mellbe minket: 1944-ben 68 kiskorú magyar fiatalt hurcoltak el túszként a román hatóságok a besszarábiai frontra.

Csak végvárnak kellettünk

Kevés tragikusabb eseménye volt történelmünknek, mint a budavári kitörés hetvennégy évvel ezelőtt, 1945. február 11-én. Leningrád és Sztálingrád után itt folyt a legtöbb vér a második világháborúban.

A Jugoszláviában meggyilkolt és elüldözött olaszokról emlékeztek meg Olaszországban

Elutasította a második világháború éveiben elkövetett etnikai alapú gyilkosságok és üldözés tagadását az olasz jobbközép nevében Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke vasárnap, a volt Jugoszláviában meggyilkolt és elüldözött olaszok emléknapján.

A nő, akit lovakkal tépettek szét

Még élnek emberek, akik hitelesen tanúsítják, hogyan élte át egy civil az 1945. február 11–16. között lezajlott budapesti kitörési kísérletet. Ilyen kortanú Bauerné Palányi Mária.
33 cikk 1/4 oldal
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.