Keresés
Magyar Nemzet
2019. augusztus 20., kedd, István napja

Címke: szakképzés

138 cikk 1/14 oldal

Új tantárgyat vezethetnek be 2020-tól

Digitális kultúra néven várhatóan új tantárgy is bekerül angolszász mintára a hazai köznevelés repertoárjába. Emellett a szakképzésben is hangsúlyos szerephez fog jutni a digitális alkotás.

Az sincs elveszve, aki lemarad az egyetemről

Nyelv- vagy szakmatanulással hasznosíthatják legjobban az előttük álló megüresedett tanévet azok a fiatalok, akiknek nem sikerült az egyetemi felvételijük.

Komplex szaktudásra van szükség

A megszűnő Országos Képzési Jegyzék helyébe lépő új szakstruktúra kialakítása még javában tart, de egyes területeken már elkészültek a konkrét átalakítási javaslatok — tudta meg a Magyar Nemzet.

Hamarosan átalakul az OKJ-s képzési rendszer

Várhatóan idén őszre készülnek el azok a rendeletek és jogszabályok, amelyek alapján 2020-tól tartalmilag, formailag és módszertanilag is megújul a szakoktatás.

Szakképzés: őszre jönnek a rendeletek

Racionalizálni fogják az OKJ-ben szereplő szakmák jelenleg átláthatatlan rendszerét. A tervek szerint a mostani 286 helyett a jövőben legfeljebb 200 féle szakmát lehetne iskolarendszerben tanulni.

Késő hatodikban látni a lemaradást

Égető szükség van a szakképzés reformjára, a kompetenciamérés eredményei ugyanis ismét rámutattak, hogy a szakközépiskolások tudásával óriási gond van.

Egyre több felvételiző választja a szakképzést

Az idén felvitelezők 40 százaléka a szakképzési rendszerbe, míg 37 százaléka gimnáziumba jelentkezett – emelte ki Kucsák László, a szakképzési rendszer fejlesztéséért felelős miniszteri biztos.

Független vizsgaközpontokat akarnak létrehozni

A jövőben már nem lehet mindenféle kétes színvonalú gyorstalpalón, nevenincs oktatóhelyen OKJ-bizonyítványt szerezni, a képzések egy részének ugyanis szigorúbb követelményekhez kell alkalmazkodnia.

Minimálbért kereshetnek a jól tanuló diákok

Jelentős anyagi előnyöket hoz az átalakuló szakképzési rendszer. Jelenleg csak a hiányszakmákban, illetve a duális képzésben tanulók kaphatnak pénzt, 2020 után viszont mindenki.
138 cikk 1/14 oldal
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.