20 év börtönt kapott, amiért kommandósokat küldött a játékostársára

A 2001. szeptember 11-én történt események hatására az amerikai hatóságok számtalan változtatást léptettek életbe, például minden korábbinál jobban odafigyelnek a rendőrség felfegyverzésére, a különleges terrorelhárító alakulatok kiképzésére, és megváltozott az esetekhez való hozzáállás is. Az egyik fő cél az lett, hogy minél hamarabb kiiktassák a veszélyes, vagy annak ítélt elemeket, tehát felfegyverzett bűnözőket vagy terroristákat, hogy így előzzék meg a sok áldozattal járó merényleteket. E stratégia részeként elkezdték komolyabban venni a lakossági bejelentéseket is, és ez az, amivel egyesek visszaélnek – írja az origo.hu.

Forrás: ORIGO.HU2021. 01. 10. 22:06
null
Ijesztő lehet, ha egy ilyen egység töri rá az emberre az ajtót Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Körülbelül másfél évtizede bukkant fel az Egyesült Államokban egy ostoba és gonosz trükk, amelynek során ártatlan emberekre haragosaik hamis telefonhívásokkal ráküldik a különleges rendőri alakulatokat. Azt állítják, hogy például az illetőnél fegyver van, túszul ejtette őket, lelőtt valakit, vagy gyilkosságra készül.

Ha a bejelentést az operátor komolynak ítéli meg, akkor a címre kivonul a swat (Special Weapons and Tactics – Különleges Fegyverek és Taktikák) nevű állami kommandós alakulat, hogy megoldja a problémát.

Értelemszerűen ez rengeteg kellemetlenséggel jár a legjobb esetben is, hiszen ezek az egységek nem a finomságukról híresek. Gond nélkül rárobbantják az ajtót bárkire, és az éles lőszer használatától sem riadnak vissza, ha úgy ítélik meg, hogy ezt a helyzet megkívánja. A kommandó nevéből származik maga a „swatting” kifejezés is, amely arra utal, amikor valaki bosszúból ártatlanoknak okoz kellemetlenséget ily módon.

Az internetről indult

A „swatting” kifejezés elsőként egy 2008-as FBI-jelentésben bukkan fel, ami egy egyre gyakoribbá váló jelenséget ír le. Ennek értelmében különféle internetes konfliktusokban részt vevő egyének kezdték alkalmazni a büntetésnek ezen módját. Szó szerint azért küldték rá vadidegen ártatlan emberekre a kommandót, mert összevesztek valami online fórumon, csúfolódtak rajtuk csevegőszobákban. Sőt, arra is akadt példa, hogy valaki azért hajtott végre egy „swattingot”, mert a Quake nevű lövöldözős játékban többször lelőtték, és úgy érezte, hogy az ellenfele csalt.

A vizsgálatok szerint az első swatting 2005-ben történt, egy hackerként is tevékenykedő férfi megsértődött azon, hogy egy hölgy nem fogadta internetes közeledését megfelelően.

Felhívta a rendőrséget, és azt állította, hogy a hölgy túszul ejtett valakit, mire azonnal kivonult a kommandó. A tettével el is dicsekedett különféle internetes kommunikációs csatornákon, és innentől kezdve a swatting jelenség megállíthatatlanná vált.

Ijesztő lehet, ha egy ilyen egység töri rá az emberre az ajtót
Fotó: PEXELS

A kétezres évek közepén az internetes közösségek még jóval kisebbek és zártabbak voltak, mint manapság. Az ilyen esetek futótűzszerűen terjedtek az online szubkultúrákban, és sajnos sokan ahelyett, hogy megrettentek volna a dologtól, csak egy újabb ötletként értékelték e történeteket.

Senki sincs biztonságban

2009-ben lezajlott az első swattinggal kapcsolatos bírósági tárgyalás, amelynek eredményeként az elkövetőt börtönbüntetésre ítélték. Azonban ez sem bizonyult kellően elrettentőnek. Az elkövetkező néhány évben egyre többen estek áldozatául ennek az ostoba trükknek, és 2010-ben már a celebeket is elérte a zaklatás ilyen formája.

Többek között Miley Cyrus, Justin Bieber, Ashton Kutcher vagy Tom Cruise ingatlanjaihoz is kivonult a rendőrség, mert bejelentést kaptak, hogy ott valaki súlyos bűncselekményre készül.

Emellett ez a jelenség az online térben is divatos maradt, és sokan az anonim internetes bejelentési lehetőségeket használták ki.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Túszejtést hazdutak és kommandósokat hívtak a fejlesztőcégre

Swattingolós incidens történt péntek délután az Ubisoft Montréalnál, órákra rendőröket és kommandósokat hívtak ki, akik ellepték el a kanadai játékfejlesztő által használt irodaházat. A rendfenntartók lezárták a környéket, majd szisztematikusan átfésülték a létesítményt, kikísérték az épületben rekedt dolgozókat. Személyi sérülés nem történt kellemetlen kaland során – írja az origo.hu.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.