Túszejtést hazdutak és kommandósokat hívtak a fejlesztőcégre

A swattingolós incidens során egy kanadai játékfejlesztő irodaházát lepték el a rendőrök.

Forrás: ORIGO.HU2020. 11. 16. 13:59
null
A különleges rendőrség Fotó: Johnson Barros Forrás: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Swattingolós incidens történt péntek délután az Ubisoft Montréalnál, órákra rendőröket és kommandósokat hívtak ki, akik ellepték el a kanadai játékfejlesztő által használt irodaházat. A rendfenntartók lezárták a környéket, majd szisztematikusan átfésülték a létesítményt, kikísérték az épületben rekedt dolgozókat. Személyi sérülés nem történt kellemetlen kaland során – írja az origo.hu.

A swattingolásnak nevezett hamis rendőri hívásoknak több áldozata volt már az évek során
Fotó: FLICKR

A rendőrség tájékoztatása szerint a kommandósokat is felsorakoztató kivonulás apropóját az jelentette, hogy valaki telefonos segélyhívásban túszejtésről számolt be, állítása szerint egy fegyveres támadó több tucat ubisoftos munkavállaló életét fenyegeti. Kivonulás közben a rendőrség sikeresen felvette a kapcsolatot az épületben lévőkkel, így elővigyázatosságból több csoportjuk is elbarikádozta magát, úgy két tucat fő például jó ideig a tetőn fagyoskodott. A Le Journal de Montréal hírportálon fotók és videóik is megtekinthetőek az esetről.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Életet oltott ki az online trollok fegyvere

„Népirtást fogok végezni, ha a [kiadó egyik könyve] magyar folytatás nélkül marad. Csak szólok” – ez a komment a minap jelent meg egy magyar könyvkiadó Facebook-posztja alatt. A hozzászólás élét nem tompítja nevető emotikon, vagy egy „csak viccelek” megjegyzés, bár nyilvánvaló, hogy elkövetője direkt túlzónak szánta. A hozzászólás nyelvezete azonban rámutat egy olyan problémára, ami igazán csak az internet korában harapózott el, és túlmutat az egyszerű (és mára megszokott) online verbális agresszió keretein: a populáris kultúra egyes termékei, videojátékok, film- és tévésorozatok, könyvek és képregények rajongótáboraiban nem ritkák az elképesztően agresszív viselkedési formák.

Az elmúlt napokban ez a jelenség tragikus módon lépett szintet és került át a fizikai valóságba: ahogy lapunk is beszámolt róla, két videojátékos vitája nyomán Amerikában elhunyt egy huszonnyolc éves férfi, Andrew Finch, két gyermek édesapja, akinek semmi köze nem volt a két fél vitájához. Az ügy a Call of Duty nevű népszerű lövöldözős játék kapcsán robbant ki, azt követően, hogy a két játékos összeveszett egy meccsen, amelyben egyikük megölte a másik karakterét. A vélt sérelmet elszenvedő fél úgy akart elégtételt venni, hogy végrehajtotta az úgynevezett „swatting” nevű „csínyt” – ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a másik fél címére egy kamu bejelentéssel az erre kiképzett komandósokat: a teljes rendőri speciális taktikai egységet (SWAT) vezényel ki.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.