időjárás 37°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Elmarad a szombat reggeli légi parádé, a tűzijátékról holnap délben döntenek

Kész a galaxis eddigi legpontosabb 3D térképe + videó

Forrás: MW
2020.12.08. 15:16
Kész a galaxis eddigi legpontosabb 3D térképe + videó

Már 1,8 milliárd csillagot térképezett fel a Gaia űrtávcső, az Európai Űrügynökség (ESA) egyik zászlóshajója – írja a bama.hu.

Az obszervatórium összegyűjtött adataból a csillagászok nemrég kiadtak egy új 3D-s atlaszt a galaxisunkról és az űrben mozgó csillagairól. A galaxis eddigi legrészletesebb 3D-s térképe segít a tudósoknak a rejtélyek feltárásában az univerzum tágulásával és a naprendszer jövőjével kapcsolatos kutatásokban.

Mi az a Gaia?

A 2013-ban indított Gaia obszervatórium célja a galaxis lehető legtöbb csillagának megfigyelése.

Úgy tervezték, hogy a csillagok helyzetét, távolságait, mozgásait és fényerejét minden eddiginél nagyobb pontossággal mérje, s hogy körülbelül 1 milliárd objektumot katalogizáljon.

Az új térkép

A legfrissebb adatok kétmilliárd csillag helyét és mozgását mutatják be.

Az új térkép szerint Naprendszerünk pályája másodpercenként hét milliméterrel gyorsul a galaxis közepe felé – írja az MIT Technology Review.

Az adatok segíthetnek a csillagászoknak számos tudományos kérdés megválaszolásában, például abban, hogy miként alakult ki a Tejútrendszer, merre tart a Naprendszer és más csillagrendszerek, mennyire tágul az univerzum.

A Gaia korábbi adataival számították ki a Tejútrendszer térfogatát, s azt is, hogy hány Nap-szerű csillag körül keringhet a Föld-szerű bolygó.

Most újabb katalógust állított össze az adatok feldolgozásán fáradozó több száz csillagász alkotta konzorcium, még több, immár csaknem három évnyi megfigyelési adatot feldolgozva. A konzorcium tagjaként a ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) négy kutatója:

Molnár László, Plachy Emese, Szabados László és Szegedi-Elek Elza vettek részt a munkában.

Anthony Brown (Leideni Egyetem, Hollandia), a Gaia tudományos konzorcium vezetője elmondta, azt tervezték, hogy a munkát szeptemberre befejezik, de ez a járvány miatt nem valósulhatott meg.

A tejútrendszer

Pontosabban tudjuk, hol vagyunk

A végül decemberre elkészült adatközlés már több mint 1,8 milliárd csillag pozícióit és fényességeit, valamint mintegy 1,5 milliárd csillag távolságait tartalmazza, bőven túlszárnyalva az előzetes várakozásokat.

Az új katalógusban a kutatók kiemelt figyelmet szenteltek a Nap száz parszeken, vagyis 326 fényéven belüli szomszédainak feltérképezésére.

A kihívást itt főleg a legkisebb, leghalványabb csillagok azonosítása jelentette: a szomszédaink többsége ugyanis apró kis vörös törpecsillag, ami kisebb távcsövekkel sem feltétlen látható. Az adatok alapos átvizsgálása után kiderült, hogy több mint háromszázezer csillag esik ebbe a térrészbe, nagyjából megtízszerezve az ismert csillagszomszédaink számát. De ha csak a körülbelül 80 fényéven (25 parszeken) belüli csillagok számát nézik, az is egy csapásra megduplázódott.

A Gaia közelicsillag-katalógusán keresztül végre lehetőségünk nyílik, hogy pontos képet kapjunk nem csak arról, mennyi és milyen más csillag veszi körül a Napot, hanem arról is, ezek honnan kerültek ide, és hova tartanak„ – hangsúlyozzák a tudósok.

A teljes cikk ITT olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.