Hivatalossá vált az iskoláknak szánt Windows 11 SE

Belépőkategóriás laptopokkal együtt érkezik az operációs rendszer – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 11. 13. 10:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A néhány héttel ezelőtti pletykának megfelelően a Microsoft bejelentette, hogy újból megpróbálja felvenni a harcot az észak-amerikai oktatási intézményeket elárasztott Chromebookokkal. Ennek keretében ő maga és a gyártópartnerei iskoláknak szánt, 200-300 dolláros laptopokat dobnak majd piacra, a belépőkategóriás hardverű gépeken a Windows 11 különleges változata fut.

A Windows 11 SE névre keresztelt rendszer javarészt abban különbözik a sima Windows 11-től, hogy nem található meg benne a Microsoft Áruház és a Vezérlők (Widgets) felület, a gyári Edge böngészőbe pedig külön kapcsolgatás nélkül telepíthetők bővítmények a Chrome webáruházból. A rendszergazdák harmadik felek által készített alkalmazásokon keresztül menedzselhetik távolról és tömegesen az intézményük laptopjait.

Az operációs rendszer specializált kiadásával együtt az iskoláknak szánt saját laptopját is bemutatta a Microsoft, a Surface Laptop SE 11,6 hüvelykes és 1366×768 pixeles kijelzővel, 1 megapixeles webkamerával, továbbá egy-egy USB-A, USB-C, töltőadapter, továbbá audio Jack-porttal rendelkezik.

Két konfigurációban lesz kapható, az olcsóbbik 249 dollárosba Intel Celeron N4020 processzor, 4 GB RAM, és 64 GB eMMC háttértár került, míg a 329 dolláros drágábbik modellben Intel Celeron N4120 processzor, 8 GB RAM, továbbá 128 GB eMMC háttértár dolgozik.

A Windows 11 SE rendszerű laptopok még idén elérhetővé válnak az oktatási intézmények számára, a fogyasztói piacon nem lesznek kaphatók. Ez nem probléma, lehet hasonló összegért hasonló laptopot vásárolni, nem maradnak le semmiről a szűk büdzséből gazdálkodó vevők.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Kiemelt kép: Illusztráció (Fotó: Flickr)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.