időjárás 19°C Hella 2022. május 27.
logo

A Microsoft a botrányok ellenére is felvásárolja az Activision Blizzardot

Forrás: MTI
2022.01.19. 12:27 2022.01.19. 12:44
A Microsoft a botrányok ellenére is felvásárolja az Activision Blizzardot

A cég a világ egyik legnagyobb videójáték-fejlesztője – olvasható a Magyar Távirati Iroda írásában.

A két cég közös sajtóközleménye szerint a Microsoft 95 dollárt fizet minden Activision-részvényért, ami mintegy 45,3 százalékkal magasabb a pénteki záróárfolyamánál. Hétfőn nem volt kereskedés a New York-i tőzsdén. A készpénzes ügylet értéke mintegy 68,7 milliárd dollár.

Az Activision Blizzard és a hozzá tartozó stúdiók olyan játéksorozatok fejlesztői, mint a Call of Duty, a Warcraft, a Diablo, a Candy Crush és az Overwatch. Ezekkel a világ 190 országában mintegy négyszázmillióan játszanak.

A sajtóközlemény szerint az ügylet megkötésével a videójáték-szolgáltató ágazatban a Microsoft a harmadik legnagyobb vállalat lesz a bevétele alapján a kínai Tencent és a japán Sony után.

Az Activision vezérigazgatója, Bobby Kotick továbbra is a cég élén marad, közvetlen felettese pedig Phil Spencer, a Microsoft videójátékokért felelős vezérigazgatója lesz.

Az ügylet várhatóan a júliusban induló 2023-as pénzügyi évben zárul le az Activision részvényesei és a hatósági jóváhagyások függvényében. Az ügyletet mindkét cég igazgatósága már jóváhagyta.

Borítókép: Az Activision Blizzard felvásárlása (Fotó: MTI/AP/Jae C. Hong)