Óriási baki csúszott a legújabb operációs rendszerbe

Legyen szó a személyes tulajdonú számítógép eladásáról vagy a céges PC másik dolgozónak való odaadásáról, a korábbi felhasználó adatainak törlése elengedhetetlenül fontos az adatbiztonság megőrzésének céljából. Ez a feladat az újabb Windowsokban a számítógép alaphelyzetbe állításával könnyedén megoldható – olvasható az Origo.hu oldalán.

Forrás: Origo.hu2022. 02. 22. 9:40
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pontosabban annak kellene lennie, ám az üzleti ügyfelek számára informatikai szolgáltatásokat nyújtó Call4Cloud cégnél dolgozó Rudy Ooms nemrégiben súlyos hibára lett figyelmes: a Windows 10 és a Windows 11 éppen legújabb 21H2 változatai az alaphelyzetbe állításkor nem törlik a számítógépekről a felhasználói adatokat, hanem csak átmozgatják azokat a C: meghajtó gyökérkönyvtárában lévő Windows.old mappába – derül ki a cikkből.

A mappa létrehozása és az adatok átmozgatása normális, azonban az alaphelyzetbe való visszaállítás utolsó lépéseként ezt a mappát is törölnie kellene a Windowsnak, ami valamiféle hiba miatt az érintett rendszereken nem történik meg.

A számítógépek újraindítása után látszólag minden rendben van, azonban a kérdéses mappát manuálisan megnyitva elérhetőek a korábbi felhasználó adatai, ami óriási biztonsági kockázatot jelent.

A probléma a helyben elvégzett és a távolról indított alaphelyzetbe állításokat is érinti, hírünk írásáig a Microsoft nem kommentálta a problémát.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.