Megalakult hazánkban a Blockchain Koalíció

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Nemzeti Adatgazdasági Tudásközpont kezdeményezésére március 8-án megalakult a Blockchain Koalíció – közölte a Digitális Jólét Nonprofit Kft. az MTI-vel kedden. Az alakuló ülésen az elnöki feladatok ellátásával Vágujhelyi Ferencet, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnökét bízták meg.

Forrás: MTI2022. 03. 11. 12:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közölték: a szervezet alapító tagjai szerint Magyarország nemzetközileg is értékelhető pozíciót szerezhet a technológia alkalmazásában, ezt a koalíció a kutatás-fejlesztés (K+F) és a szolgáltatásfejlesztés területén nyújtott támogatással igyekszik elősegíteni.

A közlemény idézi Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, aki hangsúlyozta: a kormány kiemelt figyelmet fordít minden innovatív technológiára, amely tovább élénkítheti, gyorsíthatja Magyarország digitális fejlődését.

A Blockchain Koalíció alapvető célja, hogy közreműködjön a hazai gazdasági hasznosítás lehetőségeinek kijelölésében, a megfelelő jogszabályi keretrendszer kidolgozásában.

A tudás és bevált gyakorlatok megosztásával támogatja a blockchainalapú innovációkra nyitott hazai vállalkozásokat, ipari szereplőket abban, hogy nemzetgazdasági szinten mérhető versenyképesség-növekedést érjenek el. 

A nemzetközi kapcsolatok kiépítésében sokat segíthet a miniszter szerint, hogy Magyarország már 2019-ben csatlakozott az Európai Blockchain Partnerséghez. 

A gyors, biztonságos és automatizálható technológia sokféle hasznosításhoz biztosíthat ideális táptalajt például a mesterséges intelligencia és más adatintenzív ágazatok terén is – fűzte hozzá.

A koalíció alapítói felismerték: a blockchain technológia elért fejlettségi és elfogadottsági szintje alapján erős tényezővé vált a nemzetközi versenyben, alkalmazása stratégiai cél lehet a világ vezető gazdaságai számára. 

Jelentőségét részben az a sajátossága adja, hogy határokon átnyúló, autonóm rendszereket alapozhat meg, működtetése ezért szuverenitási, szabályozási és kockázati szempontokat is felvet – írták.

Az alapítók között megtalálhatók a közszféra szereplői, a felsőoktatás és a tudományos szféra intézményei, szakmai szervezetek és vállalkozások is.

Az elnökség tagjai Balogh Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fenntartható pénzügyekért és felügyeleti koordinációért felelős igazgatója, Erényi István, az ITM szakpolitikai tanácsadója, Fischer Bálint, a Dorsum Zrt. innovációs igazgatója, Kalocsai Kornél, a Blockchain Magyarország Egyesület elnöke, Karlócai Balázs az Idomsoft Zrt. vezérigazgatója, Pataricza András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) egyetemi tanára és Suppan Márton, a Peak Financial Services vezérigazgatója.

Borítókép: A Blockchain Koalíció (Forrás: IVSZ)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.