Bevételük egy részét a helyi filmgyártásra kell költeniük a streamingszolgáltatóknak Svájcban

Svájci bevételük négy százalékát a helyi filmgyártásba kötelesek visszaforgatni a globális televíziós streamingszolgáltatók, mint a Netflix, az Amazon vagy a Disney – erről szóló törvénymódosítást hagytak jóvá a svájciak egy vasárnapi népszavazáson.

Forrás: MTI2022. 05. 16. 12:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lex Netflixként emlegetett indítványra a szavazók 58 százaléka voksolt igennel.

Az eredmény rávilágít arra, milyen nagy kulturális jelentősége van a filmgyártásnak Svájcban

– kommentálta a kötelező erejű referendum kimenetelét Alain Berset belügyminiszter egy sajtótájékoztatón.

A törvénymódosítás értelmében a streamingszolgáltatók a bevétel-visszaforgatás többféle módja közül választhatnak, így vásárolhatnak svájci filmeket és más tartalmakat, maguk is gyárthatnak Svájcban produkciókat vagy befizetést eszközölhetnek egy speciális befektetési alapba.

A Netflix közölte, hogy tiszteletben tartja a népszavazás eredményét, és együttműködik a svájci kormánnyal az új jogszabályok betartásában.

Úgy hisszük, hogy jó történetek bárhonnét jöhetnek, és mi már eddig is vásároltunk műsorokat Svájctól

– mondta egy szóvivő.

A Reuters megkeresésére az Amazon nem volt hajlandó kommentálni a népszavazás eredményét, a Disney pedig nem válaszolt a megkeresésre.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.