időjárás 32°C Pál 2022. június 30.
logo

Csökkentheti a depressziót egy hét szünet a közösségi médiából

Forrás: Feol.hu
2022.05.24. 18:40 2022.05.24. 19:22
Csökkentheti a depressziót egy hét szünet a közösségi médiából

Egy frissen publikált kutatás szerint mindössze egyhetes szünet jelentősen javítja az egyén általános közérzetét, nagymértékben csökkenti a depresszió és a szorongás tüneteit, segít az embereknek mentális egészségük helyreállításában – írja a Feol.hu.

A kutatás eredményeit a Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking tudományos folyóiratban tették közzé. A Bath-i Egyetem kutatócsoportja által végzett reprezentatív vizsgálat résztvevői körülbelül kilenc órát szabadítottak fel a hetükből, amelyet egyébként az Instagram, a Facebook, a Twitter és a TikTok görgetésével töltöttek volna.

Főtér

A 44 milliárd dolláros szerzemény kapcsán a legújabb értesülés, hogy Musk csak ideiglenesen fogja vezetni a céget.

Az egyhetes teszt után a továbbra is közösségi oldalakat böngésző kontrollcsoporthoz képest kiugró javulást tapasztaltak az önmegtartóztatók körében közérzet, depresszió és szorongás terén, ami a rövid távú előnyt igazolja.

A kutatócsoport egy hétnél hosszabb ideig is szeretné nyomon követni az embereket, hogy kiderüljön, hogy az előnyök megmaradnak-e az idő múlásával. Ha igen, akkor a jövőben a módszer a mentális egészség kezelését segítő klinikai lehetőségek sorába illeszthető lenne.

Az elmúlt 15 évben a közösségi média alapvetően megváltoztatta a kommunikációnkat. Az Egyesült Királyságban a kutatócsoport adatai szerint a közösségi médiát használó felnőttek száma a 2011-es 45 százalékról 2021-re 71 százalékra nőtt. A 16–44 évesek körében már 97 százalékuk használja a közösségi médiát, és a görgetés a leggyakrabban végzett online tevékenységük lett.

A depresszió alapvető jellemzője a „mélyponton levés” érzése és az örömvesztés, a szorongás jellemzője pedig a túlzott és kontrollálatlan aggodalom. A jóllét az egyén pozitív érzelmeinek, érzéseinek, hangulatainak szintjére, az élettel való elégedettségre és a céltudatosságra utal.

Minden hatodik ember gyakran küzd mentális egészségügyi problémákkal, szorongással vagy a depresszióval.

A kutatók a vizsgálat alatt képernyőhasználati statisztikák segítségével ellenőrizték, hogy az egyének betartották-e a szünetet. 

Dr. Jeff Lambert vezető kutató kifejtette a The Daily Guardiannak:

A közösségi média állandó görgetése annyira általánossá vált, hogy sokan közülünk szinte gondolkodás nélkül teszik ezt az ébredésüktől egészen addig, amikor este lehunyják a szemüket.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.