Mobilszolgáltató-független 5G-tesztprojekt indul

A tesztek célja annak vizsgálata, hogyan lehet különböző környezetben – például sűrűn lakott belvárosban vagy agrárterületen – gazdaságosan 5G hálózatot kiépíteni és működtetni, majd ezt a jövőben, amikor az 5G-alapú alkalmazások elterjedése és az adatforgalom növekedése szükségessé teszi, nagy volumenben is környezettudatos módon széles körben megvalósítani. A tapasztalatok alapján a hálózaton később különféle okos szolgáltatások is elérhetővé válnak.

Forrás: FEOL.HU2022. 05. 27. 19:44
5G
5G Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két 5G kiscellás tesztprojekt megvalósítására a Digitális Jólét Nonprofit Kft. írt ki nyílt uniós közbeszerzési eljárást, amelyet a kritikus rendelkezésre állást igénylő távközlési szolgáltatásokat biztosító AH NET Zrt. nyert el a független, integrált infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt.-vel együttműködésben.

A kecskeméti projekt keretében, Kecskemét belvárosában a közvilágítási infrastruktúrán – villanyoszlopokon, kandelábereken – építenek ki mobilszolgáltató-független 5G kiscellás tesztkörnyezetet.

Nagyszámú felhasználó és dinamikusan növekvő adatforgalom kiszolgálásához a mobilhálózati infrastruktúrákat fejleszteni kell majd, ezért a városokban több új, kisebb antennára, úgynevezett kiscellára lesz szükség.

Ahhoz, hogy az 5G-szolgáltatás a sűrűn lakott területeken gazdaságilag is életképes legyen, illetve a környezeti terhelés szempontjait is figyelembe vegye, célszerű elkerülni, hogy minden egyes szolgáltató saját beruházással fejlesszen infrastruktúrát, vagyis optimalizálni kell a hálózatok kialakítását, ami komplex és bonyolult feladat – ennek megoldásában a projekt tapasztalatai segítenek majd. A fejlesztés keretében azt is vizsgálni fogják, milyen pozitív hatása lehet új típusú kandeláberek telepítésének – például e-töltő vagy városi kamerarendszer elhelyezésével.

A mezőhegyesi projekt keretében a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. területére telepítenek agrár-5G-teszthálózatot.

A ménesbirtok olyan digitális minta- és tangazdaságként működik, amely az agrárium innovatív technológiáit, az okos mezőgazdaság lehetőségeit alkalmazza és vizsgálja. Mindehhez jól működő, nagy kapacitású hálózatokra van szükség.

Az 5G-alapú okos alkalmazások elterjedésének legfontosabb alappillére a kiváló minőségben és gazdaságosan kiépített infrastruktúra

– mondta el dr. Mándi Gábor, az AH NET Zrt. vezérigazgatója.

„Ezek a pilot projektek remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy partnerségben a CETIN-nel egyrészt felhasználhassuk társaságaink hálózatépítési képességeit független 5G hálózatok megvalósítása során, másrészt így megismertethetjük a lakossággal, illetve a vállalkozásokkal egy 5G kiscellás infrastrukturális környezet felépítését, működését és alkalmazási lehetőségeit” – tette hozzá a vezérigazgató.

A hálózatfüggetlen infrastruktúrának egyik nagy előnye, hogy több szolgáltató is igénybe tudja venni. Így nem kell mindenkinek saját infrastruktúrát kiépítenie, ami fenntarthatósági szempontból is kedvező, hiszen csökkenteni tudja a környezeti terhelést és gazdaságosabbá teszi a beruházást

– mondta Ötvös Tamás, a CETIN Hungary Zrt. vezérigazgatója.

A feladat részeként az AH NET és a CETIN Hungary egy-egy tanulmányban összefoglalja majd tapasztalatait a két 5G tesztkörnyezet kialakításáról, a megvalósításhoz szükséges együttműködésekről, illetve a különböző figyelembe veendő szempontokról a helyszínválasztástól kezdve, a jelen lévő egyéb infrastruktúrákon keresztül az engedélyezési és szabályozási kérdésekig.

A projektek megvalósítását az AH NET koordinálja, kiemelt feladata az adatátvitelhez szükséges optikai hálózat biztosítása, a CETIN Hungary pedig a mobilhálózati 5G infrastruktúrát építi ki – olvasható a Fejér megyei hírportál, a FEOL cikkében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.