Öt hasznos tipp az okostelefon-használóknak nyárra

Utazás, pihenés közben a meghibásodások és balesetek kockázata is nő – olvasható a Fejér megyei hírportálon, a Feol.hu cikkében.

Forrás: Feol.hu2022. 06. 12. 9:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1. A víz éltető elem – de nem a mobilnak

Bár jó pár vízálló készülék elérhető a piacon, jó tudni, hogy még azok ezek vízállósága is csökkenhet idővel. Ha nem vagyunk elég óvatosak, az eszközök belsejébe a borításuk résein és a csatlakozókon keresztül könnyen víz kerülhet. Ez okozhat zárlatot vagy korróziót, ami akár teljesen tönkre is teheti a kütyüt.

Igyekezzünk mindig zárt helyen tartani kényes eszközeinket – a strandon tegyük lehetőleg vízhatlan tasakba. Nagyobb esőben is legyünk elővigyázatosak, nem feltétlenül elegendő a zsebünkbe tenni a telefont, hiszen ez is könnyen átázhat, illetve az erős párától is érdemes védeni készülékünket.

Ha megtörtént a baj, a lehető leghamarabb kapcsoljuk ki a telefont, egy száraz ruhával töröljük át, távolítsunk el minden mozdítható alkatrészt, és hagyjuk kiszáradni, de a legjobb, ha mihamarabb egy megbízható szervízbe visszük. A vízálló eszközök terén is jobb az óvatosság: ne a telefonnal együtt csobbanjunk a vízbe, ha pedig semmiképp sem tudunk lemondani a vízben készült Instafotókról, használjunk vízálló tokot.

2. A túl sok nap nem csak nekünk lehet káros

Napozás közbeni netezés, játék a mobilunkon jó elfoglaltság, azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a túl sok és erős napfény nemcsak nekünk, de telefonunknak is káros. 

Az extrém hőmérsékletre a telefon belső alkatrészei és a folyadékkristályos kijelzők is érzékenyen reagálnak, tartós károk keletkezhetnek a készülékben: például adatvesztés, lassulás vagy az akkumulátor megrepedése is előfordulhat – írja a Feol.hu.

Mobilunkat ne hagyjuk közvetlen napsütésnek kitett helyen – a kijelző üvege alatti területe gyakorlatilag üvegházként tárolja a hőt –, de a nyári melegben könnyen felforrósodó autóban sem. Ha ez mégis bekövetkezne, azonnal kapcsoljuk ki a készüléket, vigyük árnyékos helyre, és várjuk meg, míg normál hőmérsékletre hűl.

Semmiképp se siettessük a hűlést, ne tegyük hűtőbe, hiszen a különböző hőtágulási tulajdonsággal rendelkező alkatrészek miatt a gyors hőmérséklet-változás is bajt okozhat. A gyártók ajánlása szerint a biztonságos működéshez ideális hőmérséklet 0 és 35 fok között van.

3. Telefonos balesetek

Nem feltétlenül kell kétbalkezesnek lennünk ahhoz, hogy telefonunk egy-egy alkalommal a földön landoljon. Hiába igyekszünk legjobb tudásunk szerint odafigyelni, bárkivel előfordulhatnak balesetek, főleg, amikor például a nyaralás alatt nem a hétköznapi rutinok szerint használjuk telefonunkat, s a nagy melegben is sokaknak még inkább nehezére esik koncentrálni.

Nem is beszélve a fesztiválszezonról és az egyéb kültéri programokról, amelyek jogosan vonzzák az embereket és egyben a baleseteket is. 

Érdemes minél jobb minőségű törésálló fóliát és tokot beszereznünk mobilunkra, így felhőtlenül élvezhetjük a szabadtéri koncerteket vagy a túrázást.

4. A tolvajok nem mennek nyári szünetre

A nyári rendezvények és a turistaszezon idején a lopások aránya is nő: a zsebesek előszeretettel használják ki a zsúfolt helyszíneket. 

A mobilunkat ne tartsuk a táskánk külső részében és nadrágunk hátsó zsebében; szórakozóhelyen, strandon, kávézóban, étteremben pedig egy pillanatra se tegyük az asztalra, mert egy másodpercnyi figyelmetlenség esetén is pórul járhatunk.

Gyakori trükk, hogy a zsebesek elterelik a gyanútlan turisták figyelmét, és a kezükben lévő szórólap vagy térkép takarásában elemelik az asztalon heverő mobiltelefont.

Érdemes a telefonunkban engedélyezni a nyomkövető funkciót, amivel utólag be tudjuk azonosítani az aktuális helyzetét és blokkolni tudjuk az eszközt. Ha mégis idegen kézre kerülne, azonnal hívjuk a szolgáltatót és a rendőrséget. Ha a tolvaj képes volt bejutni a készülékbe, könnyen hozzáférhet az adatokhoz és hívásokat is indíthat, éppen ezért fontos a szolgáltatások azonnali felfüggesztése és a telefon zárolása.

Továbbá érdemes előre biztosítást is kötni a készülékre, amit a készülék vásárlásakor vagy később is megtehetünk a szolgáltatónknál – tette hozzá a Feol.hu.

5. Felszabadultan, korlátok nélkül

Természetes, hogy a nyári programokat szeretnénk megörökíteni az utókornak. Ilyenkor még inkább jól jön a korlátlan adatforgalom, így nem kell azon aggódnunk, hogy egyhamar elfogy a netünk.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.