Pár éve elvett funkciót kapnak vissza a márka telefonjai

Nem nyerte el mindenki tetszését a százalékos akkutöltöttségi indikátor.

Forrás: Origo.hu2022. 08. 10. 12:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem nyerte el mindenki tetszését a százalékos akkutöltöttségi indikátor.

Telepíthetővé vált az ősszel megérkező iOS 16 ötödik nyilvános bétája a támogatott iPhone-okra – olvasható az Origó cikkében.

 A legnagyobb érdeklődést kiváltott fejlesztésének egy apróság bizonyult, a „notchos” modelleken opcionálisan bekapcsolhatóvá vált az akkutöltöttség számmal való mutatása az értesítési csíkon.

Ez a funkció az iPhone X-ig az alapfelszereltség része volt az iOS-ben, ám a szenzorszigetet tartalmazó érintőkijelző bevezetésével az Apple száműzte, mivel túl sok helyet foglalt a mindig látható akkus ikontól balra megjelenő százalék. Azóta a százalék megtekintéséhez le kell húzni a Vezérlőközpont felületet, az akkus ikonnak csak belső kitöltöttségi szintjéről lehet megsaccolni az értéket.

Az iOS 16 ugyan visszahozza az akkutöltöttségi százalék mindig látható kijelzését, ám helyspórolási célból magában az akkus ikonban látható a szám, nem pedig mellette található. Ennek következménye, hogy a szám olvashatóságának javítása miatt mindig teljesen ki van töltve az akkus ikon belseje.

Maga az ikon vizuálisan nem reflektál többé az akkutöltöttség szintjére.

Ezzel nem mindenki van kibékülve, a The Verge írója azzal érvel, hogy egyrészt nehezen olvashatók a parányi számok, vagy legalábbis az ő látási problémáival mindenképp, másrészt pedig nehezen tudja mentálisan feloldani a teljes töltöttségre utaló ikon és a rajta olvasható kisebb százalék közti ellentmondást, ami érdekes dizájnnal kapcsolatos észrevétel.

További érdekesség, hogy ismeretlen oknál fogva jelenleg nem minden iPhone-on aktiválható a százalékos töltöttségkijelző ikon, ez remélhetően megváltozik a rendszer stabil verziójának kiadásáig.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.