A mézben lévő rovarirtószer kimutatására fejlesztettek ki új módszert

A mézvizsgálat azt is segít feltérképezni, hogy hol és milyen mennyiségben használnak piretroidokat.

Forrás: MTI2020. 11. 27. 8:40
null
A piretroidok a rovarölőszerek két fő csoportjának egyikét alkotják Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háziméhekre veszélyes egyik gyakori rovarirtószer mézben való kimutatására fejlesztettek ki egyszerű és hatékony módszert kanadai kutatók.

A kanadai Waterloo Egyetem szakemberei egy olyan környezetbarát és teljesen automatizált technológiát dolgoztak ki, amely kivonja a piretroidokat a mézből – olvasható az EurekAlert című tudományos hírportálon.

A piretroidok a rovarölőszerek azon két fő csoportjának egyikét alkotják, amelyek hozzájárulnak a méheket veszélyeztető úgynevezett elnéptelenedés szindrómához,

amikor egy méhkolóniában a dolgozók hirtelen eltűnnek, magára hagyva és ezzel pusztulásra ítélve a királynőt és a többi méhet.

A kanadai szakemberek szilárd fázisú mikroextrakciót (SPME) alkalmazva vonják ki a piretroidokat a mézből, azt vizsgálva, hogy a szerves vegyületek szintje nem haladja-e meg az emberre nézve biztonságos értéket.

A piretroidok a rovarölőszerek két fő csoportjának egyikét alkotják
Fotó: Pixabay

A mézvizsgálat továbbá segít feltérképezni, hogy hol és milyen mennyiségben használnak piretroidokat. Kémiai tulajdonságaik miatt a piretroidokat hagyományosan nehéz kivonni. „Egy kis mennyiségű alkohol hozzáadásával feloldjuk, mielőtt az automata SPME rendszerrel kivonjuk az anyagot” – magyarázta Janusz Pawliszyn, az egyetem munkatársa.

A gazdák közvetlenül a növényekre permetezik a rovarölőket. Ezek neurotoxinok, amelyek befolyásolják az agy és az idegek működését, bénulást és halált előidézve a rovaroknál.

„Reményeik szerint ez a nagyon egyszerű módszer segíteni fogja a hatóságokat annak feltárásában, hogy hol alkalmazzák veszélyes mennyiségben ezeket a rovarirtókat és végső soron segít megóvni a méhpopulációkat”

– mondta Pawliszyn.

A kutatók által megvizsgált mézek közül azokban, amelyekben kimutattak piretroidokat, mind megengedett mértékben tartalmazták a vegyületet.

Hulladékból építettek elektromos gépkocsit holland egyetemisták

A kétüléses Luca névre keresztelt sportautó óránként 90 kilométer csúcssebességet képes elérni és teljes feltöltöttséggel elérte a 220 kilométert – közölte a holland, Eindhoveni Műszaki Egyetem.

„Ez egy valóban különleges autó, mivel hulladékból készült. Az alváz lenből és újrahasznosított PET-palackokból készült. Belsejéhez válogatás nélküli háztartási hulladékot használtunk” – mondta Lisa van Etten projektmenedzser a Reuters brit hírügynökségnek.

A gépkocsi karosszériájához televíziókban, játékokban és konyhai eszközökben megtalálható kemény műanyagot alkalmaztak, az ülések kókuszból és lószőrből készültek.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.