Amerika pert indít a népszerű vállalat ellen

Amerika összefogott: az igazságügyi tárca és 11 amerikai tagállam pert indít a Google ellen jogszerűtlen monopol-tevékenység miatt.

Forrás: MW2020. 10. 21. 16:01
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jeffrey Rosen igazságügyi miniszterhelyettes leszögezte: a Google

„a versenyre nézve kártékony kizárólagos gyakorlatával fenntartotta monopol hatalmát”

a keresőszolgáltatásokban és az ehhez kapcsolódó reklámok területén. Hozzáfűzte, hogy ez a monopólium elfojtja a lehetséges innovációkat a jövőben – írja a szoljon.hu.

A miniszterhelyettes

„az internethez vezető kapu monopolista őrének” minősítette a Google-t.

Elmondta, hogy a perkeresetben szerepel a Google és az Apple közötti megállapodás kifogásolása is. A két cég közötti megállapodás értelmében az Apple a számítógépeiben és az okostelefonjain alapértelmezéssé teszi a Google megjelenítését a Safari szolgáltatásában.

A perkereset – amelyhez 11 amerikai tagállam is csatlakozott – hangsúlyozza, hogy az elérhető szolgáltatások szűkítésével a Google megkárosítja a fogyasztókat. A hirdetők számára pedig – éppen monopóliuma okán – a Google magasabb árat számolhat fel a konkurencia hiánya miatt.

Fotó: Pexels

A Google közleményben reagált

A pert „mélyen elhibázottnak„ minősítette, leszögezve hogy „az emberek azért használják a Google szolgáltatásait, mert ezt választják, és nem azért, mert erre kényszerítik őket, vagy ne találnának más lehetőséget”.

A Google – amely az Alphabet leányvállalata – nem az egyetlen keresőszolgáltatás, de döntő szerepe van a piacon: a piac kétharmadát uralja, a mobiltelefonok piacán pedig még ennél is nagyobb a részesedése.

A DuckDuckGo nevű kisebb keresőszolgáltató vezérigazgatója, Gabriel Weinberg üdvözölte a szövetségi minisztérium és a tagállamok döntését. Weinberg a Google monopóliumát a piaci versenyt gátlónak nevezte és úgy fogalmazott,

a Google még azt is visszautasítja, hogy megvitassa piaci helyzetének monopóliumát.

Elemzők emlékeztetnek rá, hogy 1998-ban hasonló – szintén jogszerűtlen monopol-tevékenységre hivatkozó – pert indítottak a Microsoft ellen. Az a per az óriásvállalattal kötött megállapodással ért véget.

A szövetségi minisztérium jelezte: a perkeresetet ugyan a Google ellen nyújtották be, de a tárca más techóriások tevékenységét és piaci helyzetét is vizsgálja.

Ha önnél is előfordul, hogy egy szám beragad a fejébe de nem tudja a címét akkor kattintson ide! Ugyanis régóta várt funkcióval rukkolt elő a népszerű vállalat – írtuk meg korábbi cikkünkben.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.