Régóta várt funkcióval rukkolt elő a népszerű vállalat

Azonosítható lehet vele a fejben visszhangzó dallam.

Forrás: origo.hu2020. 10. 16. 18:41
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igen bosszantó pszichológiai jelenség, mikor egy dallam makacsul visszhangzik az ember fejében, ráadásul még a dal előadója és címe is rejtély. A Google most megoldaná a régóta fennálló problémát, a keresője hangértelmezéses funkciójában és az Asszisztensben bemutatta „Hum to Search„ funkciót.

Ezt aktiválva a felhasználók elhümmöghetik vagy fütyülhetik a fejükben ragadt dallamot, mire a szolgáltatás megpróbál fény deríteni a címére.

A megoldás nagyon hasonló az éppen szóló zeneszámok azonosítására használható Shazam mobilapphoz, csak épp specifikusan a hümmögés, a fütyülés és hasonló vokalizációk megértésére lett optimalizálva.

A Google szerint úgy működik, hogy a hallott hangot egy dallamot reprezentáló számsorozattá konvertálja, majd mintaegyezéssel megkeresi az adatbázisában az olyan dalokat, amelyek hasonló dallammal rendelkeznek.

Bárki ikonikus műalkotássá változhat a Google új Art Filterjével

A Google Arts & Culture alkalmazásban mostantól az Art Filter funkcióval műalkotásokká alakulhatunk át, és múzeumokban őrzött ikonikus műtárgyakat próbálhatunk magunkra.

A Google Arts & Culture öt oktató és egyben szórakoztató, ikonikus festményeken, tárgyakon és kiegészítőkön alapuló 3D-modellezésű kiterjesztett valóság (AR) filtert hozott létre.

Az Art Filter segítségével a felhasználó videót vagy fotót készíthet magáról, ahogy átalakul Van Gogh vagy Frida Kahlo önarcképévé, esetleg a híres Leány gyöngy fülbevalóval festménnyé.

A filterek a legapróbb részletekre kiterjedően készültek, így az ikonikus műtárgyak minden egyes részlete nagy felbontásban tanulmányozható, ráadásul történetük, kontextusuk is megismerhető.

A Google Mesterséges Intelligenciára vonatkozó Alapelveinek értelmében fejlesztették ki ezt a filtert a társadalmi hasznosság, biztonság, adatvédelem és tudományos szigor szempontjainak figyelembevétele mellett.

Ennek a megközelítésnek köszönhetően a műtárgyakat természetesen és könnyedén a felhasználó fejre lehet helyezni, arckifejezésére tud reagálni. Az Art Filter – hasonlóan a népszerű Art Selfie funkcióhoz – csak fut a készülékeken, a videók és fotók nem tárolódnak, hacsak a felhasználó nem dönt úgy, hogy el akarja menteni, vagy meg akarja osztani a barátaival.

Az eredeti cikket az alábbi linkre kattintva érheti el.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.